Wednesday, April 1, 2009

Ragut lagi...

Semalam berita mangsa ragut koma kerana terlibat kemalangan setelah mengejar peragutnya. Kalau mengikut statistik, hanya 26 kes ragut berlaku setiap hari di Malaysia. Kadar penyelesaiannya 36% yakni tinggi berbanding sasaran 25% yang ditetapkan oleh UN.

Kenapa masih berlaku?

a) dah berbuih nasihat, masih ada lagi yang hanya menyangka ini kerja polis semata...

b) dah berjanggut pesan, masih ada lagi yang tak menyangka bahawa dia mangsa seterusnya..

c) dah jenuh ulas, masih ada lagi yang beli barang panas...

Masalahnya begini, bila kita beli barang panas yakni hasil ragut, curi ataupun yang seangkatan dengannya, kita hanya menggalakkan lagi aktiviti ragut. Eh, ada ke orang beli? Kenapa tidak?

kan telefon tu murah berbanding kedai?

kan rantai tu murah berbanding kedai?

Janji murah!!!

Barangkali semurah maruahmu wahai sang pembeli...


kamal fnd hashim

27 comments:

H.E.H said...

nak dilepaskan , rasa sayang..
nak mengejar, terlantar melayang..

peragut membuat onar
tidak peduli memang tak guna

pembeli menawar durjana
pendiri juga yang bahana

Minister Of Mind said...

kalo perkara nie berlaku kat depan teman..teman snap video/photo...

Noorlaili said...

Minister Of Mind..teman setuju!

jebat derhaka said...

kenapa kita sibuk nak kurangkan penjenayah?kan ke lagi elok kita kurangkan mangsa?bila kurangkan mangsa otomatik jenayah pun kurang
nak tebas rumpun buluh bukan tebas pada pucuknya tapi tebas dari rebungnya barulah habis rumpun buluh tu...nampak apa yg cuba disampaikan?tapi tu lah...mentaliti lagi di sini..ramai rasa "alah aku xde apa nak dikacau"..."aku xde musuh aku bukannye kaya aku nak jadi mangsa camne aku xbuat apa2" "aku ada silat,nsarul haq..dan segala kuntau santau aku belajar"
kan?
dan sentiasa selesa...xpe polis kan ada...dah jadi nanti report jelah....kalau mati?
ntahlah labu.....ini yg perlu diketepikan...dan diterap nilai2 dan sikap waspada...tapi tu lah...majlis ilmu cam bagi kesedaran nie sapa nak pegi ye tak?

hazlin said...

Salam,
pertama kali singgah sini.
Kesian yg kena ragut. dah la kena ragut, tak dapat balik apa yg diragut, peragutpun lari. yg diragut pulak tak pasal-pasal dapat penyakit baru...

Rakyat Kelas 4 said...

Mungkin elok juga dipertimbangkan hukum agama iaitu undang2 Islam:

Peragut2 ni perlu dikenakan hukuman potong tangan! habis masalah.

akak said...

Assalamu'alaikum.

Betul kata Jebat,

Tapi kan, Dr. Kamal tak beri ijin pada sorang hamba Allah untuk hadiri ceramah beliau kerana dikatakan very addictive...sekali hadir, pasti nak lagi..kata Dr. Kamal.
Kesian hamba Allah tu sebab tidak diberi peluang menimba ilmu daripada Dr. Kamal. Sedihnye.. :(

mr.khairul said...

Salam tuan.
Apa yg jebat cakapkan tu,sama mcm tuan cakap dalam radio bernama dan ceramah2 tuan.dah berbuir mulut tuan bercakap pasal kurangkan mangsa..tp mangsa bertambah parah ada lah.sampai benyek muka budak tu.
Kalau dapat tangkap peragut tu,benyek kan je muka dia..tengok sedap tak sedap.
Begini lah,nak carik jalan penyelesaian,tuan kamal dan pihak berkuasa dah berusaha sedaya mungkin.selebihnya,lu pikir la sendiri..

La,Akak addicted kt tn.kamal ke..
Tn.kamal.,ni pun kira jenayah juga ni..
Mcm tn ckp kt radio.suka curi barangan milik mangsa,kutip tisu,cium kasut..addicted to something belongs to victim.
Ada tak barang tuan yg hilang?

Kihkih..gurau.jangan marah ya semua.

akak said...

Innalillahi wainna ilaihi rojiuun.
Khairul, Khairul.

Akak langsung tak berpeluang nak addicted pd ceramah Dr Ayam..eh sorry..Dr Kamal.
Dia tak bagi akak pergi!
Menghalang warga emas (almost) dari menghadiri majlis ilmu ..
isn't that a crime too?

Akak cuma dapat baca tentang 'keseronokan' orang lain.

Tak ape....sampai masanya..watch out Dr Kamal! :D

mr.khairul said...

Takde lah wahai Akak.
Saya gurau je.
Ada sebab tn.kamal tak bg tu.
Takut akak bertindak diluar jangkaan kot.
Nanti ada org marah pula ya tn.Kihkih..
Lagipun nak belajar ni akak, tak semestinya duduk mengadap.

Tumpang tanya,ada sesiapa nampak cik ashu

namaku LeLa said...

Salam semua!
Lama tak singgah di blog en.kamal.
Macam2 ada rupanya.
Banyak cerita tentang pejuang bangsa.
Tentang kes ragut,apekate peragut ni diberi hukuman meragut rumput tepi2 jalan.. Nak sangat meragut.
Tak tahulah encik.
Benda ni ikot musim kot..

Hai jebat,akak,mr.khairul..oh ya,salam ashu..

akak said...

Ye lah. manalah cik ashue..
akak nak belanja open table pun..tak sudi kot.

Betul tu kahirul.
agaknya Tn Kamal tak mau akak terlebih ketawa hingga keras perut dan keluar air mata :)
bukan ape, dia tak nak akak lupa diri. manalah tau tengah ketawa terbahak2 tiba 'time's up'.

Ttg menuntu ilmu ni,tak semua keadaan sesuai long distance learning. sesekali perlu juga video conferencing atau jumpa pensyarah untuk pengukuhan.

Kaedah belajar juga pelbagai bergantung pada orang dan bidang. Ada yg lebih sesuai dgn membaca/
mendengar/melihat/hands-on atau gabungan cara. Macam gi kursus haji.

Sorry Tn Kamal, menyimpang jap dari tajuk posting.

Tn. Kamal patut buat rakaman video ceramah khas untuk akak. :D

akak said...

Sorry tersilap..Khairul
Teringat nak gi Kaherah. tu yg tersilap

akak said...

Bertindak di luar jangkaan ye? Maybe Tn Kamal is afraid that this makcik will appear at one of his ceramahs carrying a banner which says..'Vote Dr Kamal Affandi Hashim for..'

Nak undi utk apa ye. award "Friends of the police" dah dapat.
Ada apa2 cadangan Khairul?

Have a good day Tn Kamal!

baby ashue said...

Hai semua.
Wah ramainya yg menyeru.
Patutlah tersedak2 aje.

Sorry.demam..xbgn utk beberapa hari..
Ape cer ni? Ragut lagi.. Alahai,cerita da basi.. Hari2 pun ada saja yg diragut dan meragut. Cumenye yg lain2 maybe dgr ceramah penganalisis jenayah yg dah nk bersara ni supaya lepaskan je beg tu.. Sbb tu yg lain xmasuk paper and yg pntg xbenyek(bak kata mr.khairul).

Xlarat nk komen da..

Pls la buat banner, "Vote KAH for the next PM"
Cepat cket sy naik pangkat.
Tak larat da nk jd cleaner and pembancuh coffee utk dia.

baby ashue said...

Lagi satu, macam ku pernah dgr cerita cium kasut ni.. Kalau ku jumpe org tu,makan tapak kasut la jawabnya..

akak said...

Oh demam rupanye ashue.
Nampak gaya dah sihatlah tu. Alhamdulillah.

Aik!!
kan ashue pernah kata Dr KAH tu staf ashue. ingatkan dia yg buat kopi/milo utk ashue. :D

Kot nanti kalau dia jadi PM dan ashue naik pangkat, ashue masih kena buat kopi utknye sebab dia dah serasi dengan kopi bancuhan ashue !!

mr.khairul said...

Ok la tu tn kamal jd next PM. Boleh mintak tlg approve projek kawan2.

baby ashue said...

Saya memang dah mandrem kan KAH,tu yg hari2 dia nk coffee yg sy bancuh..tak sangka berkesan..
Tp sy rasa,sy pun dah di mandrem jugak lah..
Sebabnye, apesal sy bos,sy pulak buat coffee utk dia? Pandian kan ada..
Confuse..
Tlg jwb cket.

kamal fnd said...

wah wah! tajuk skema tapi respon dahsyat!
Akak- bukan tak kasi pergi tapi nanti bantai gelak je sampai sakit sakit perut!(lagipun MARA belum jemput!he he he)

HEH- mungkin diaorang tafsir ayat secara tak ilmiah kot? (dan berpeganglah pada tali...)

Minister of Mind- ada je lu pas kat gue video tu or video yang terlampau boleh gak!

Rakyat kelas 4- he he he...potong jangan tak potong!

Khairul- kalau gue jadi PM, gue takkan bagi kengkawan je projek! Gue bagi semua samarata!

Ashue- kopi lu sedap Bos!! ha ha ha...semestinya kapal api!!!

ADDI JB said...

kurangkan mangsa bro!....BETUL.AYAT TU LA YANG SAYA DOK PIKIR.BIASA LA,SUKA PIKIR AYAT POWER NI.TAK MAHIR SGT.NI TIPSNYA NAK KURANGKAN MANGSA:-

1.belajar jln bwk handbag lawan arus kenderaan atas jalan raya.
2.kalau side-walk tu besar,jalan tengah atau hujung ke kiri/kanan sikit.jgn jalan tepi jalan.
3.elakan letak dompet dalam beg tangan.
4.kalau gunakan poket,pastikan poket dalam.masukan 100% dompet terus ke dalam.(trend skrg tak.nak tunjuk dompet mahal!)
5.kurangkan guna poket belakang seluar.
6jgn jalan ditempat sunyi.lorong-lorong.nilai pergerakan dan arah anda secara berhemah.

Een said...

Salam
Br dgr ceramah abg K..
Nice talk bdk2 pun x boring..
Fun yet informative..
Terus rs mcm x secure utk bjln ke mana2, tp td da belajar teknik squeeze2.. so i feel more confident to go anywer rite now.. ;D

Thx bro..

ein cute
o_O

Anonymous said...

special thanks for you MR KAMAL EFENDI HASHIM...who are really special on 13 April 2009 for giving a speech *KENALI HAK ASASI DIRI*
jgn lupa ajak i pg paragliding k.
:-)

baby ashue said...

Wah. ramainyer peminat dr MSN..

Kalau KAH bg ceramah best, laen kali panggil lagi ek..
and up cket bayaran..

bley saye dapat komisen lebih..

biler nak dapat gaji nih?
lamenyer tak beli beg LV baru =(

[eh, tak abez lg ker teknik squeeze tu, ingatkan dah lame tak follow ceramah, ade teknik baru.. nampaknyer maseh same..dan kambing2 yg tak bersalah masih menjadi mangsa keadaan..kesian..]

Anonymous said...

be cool baby ashue..
u must proud
u will get soon (beg LV..)

salam ceria anak Malaysia!!

baby ashue said...

Penantian satu penyiksaan =(

Een said...

haha yela baby ashue..
penah ikuti program abg K tahun 2004 dulu,
rasenye ade lagi stok2 lame diguna pakai huhu..

serve for malaysian citizen, jgnla mahal sgt huhu~

insyaAllah ade rezeki u, dpt la beg LV tu..

ein
o_O

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis