Wednesday, March 11, 2009

SM 9458

Petikan dari dokumentari Kasa Merah, Si Saka Biru.

" Ini abah. Lelaki ini dari dahulu hanya tahu mengabdikan diri kepada negaranya. Lelaki ini jarang sekali dapat bersama keluarganya..

Dari muda hingga akhir hidup, hayatnya di belantara, bersama mereka yang seangkatan dengannya...memburu komunis dan petualang negara...

Dan aku pernah tertanya tanya, mengapa saat aku masih kecil, abahku asyik asyik tiada..sehingga aku lemas dalam rindu , dengan malam yang suram kelabu..

Ketika anak lain berdaya memimpin tangan bapanya, aku hanya berderai airmata..ibu juga menanggung pedihnya...terpaksa!


Hanya sahaja bila dewasa baru kutahu pengorbanannya..baru kutahu kemuliaannya...

Biarpun tubuhnya kecil, abah rupanya besar jiwa..bahkan hingga sanggup menderma nyawa supaya aku, generasiku dan seterusnya bisa hidup bahgia, aman dan sentosa.

Rupanya, pengorbanan kepada nusa adalah jauh lebih utama buat bangsa, agama dan negara.

akhirnya aku mengerti..."


kamal fnd hashim

23 comments:

Xiaojie said...

Peace be upon you.
Kamal Laoshi, I don't know what the others think or feel, but looking at Allahyarham Hashim's photo, I also see you.
I believe that your father's 'fighting spirit' is in you and that is why you are now doing the things you do. Keep that spirit alive Laoshi.
May Allah bless you and your family.

H.E.H said...

Al-fatihah. Semoga arwah En Hashim, ayahanda En Kamal Affendi dimasukkan di dalam golongan yang beriman..

baby ashue said...

xtau nk comment pe..
but pls watch diz video HURT by Christina Aguilera.

baby ashue said...

and setiap kali i dengar lagu ni, i teringat kat u and ur abah...
:(

pokjak said...

Smoga arwah abah En. Kamal di tempat kan di kalangan para syuhada di akhirat kelak, insyallah ameen.

Noorizz said...

Al-fatihah....gosh he look just like you....I thought i was looking at you.

May allah swt bless you and family.

P/s Hope you will be coming to PDC, Penang again this year...

Xiaojie said...

It should be 'Kamal looks just like his father'..a chip off the old block..so they say.

Anonymous said...

salam abang...
tu gambar abah abg ke?
abg seiras sgt mcm abh abg...

Mr.Khairul said...

tuan.kamal,
ada yang panggil tn dengan panggilan Encik kamal, Dr.Kamal,abang Kamal, Kamal Laoshi,tapi yang mana Tuan selesa dipanggil?
ataupun ada orang-orang tertentu dengan panggilan tertentu shj.

Maaf lah, saya main belasah je panggil "tuan kamal" sebab tuan dulu kan polis.
kalau salah, harap diperbetulkan.

mINgMiNg_wondER pEts said...

Mr khairul,
Panggil je pape pun,janji dia menyahut.. :)
Yg panggil tuan,pastinya dgn penuh respect. Begitu jugak yg pggil
"kamal laoshi" atau
"encik kamal"..xpun
"dr.kamal.."
Tp yg pggil abg tu,sy xth la siape.setahu sy kamal fnd tu anak bongsu..hahaha..kes Adik2 ter"angkat" la ni..
Tp yg pasti,sy xkan panggil dia "abg.." Uih,getik rasanya kalo sy pggil dia "abg.."
jebat tolonngggg!
Hahaha..
Sory,saje je nyemakkan cmment.
Sbb da 10hari post,tp xbyk cmment..tak mcm cerita Pn.bogel dulu.ntah siape2 pun singgah..
Hmmm..

Mingming a.k.a baby ashue

akak said...

ashue....jebat...? :P

ming2 said...

hehehe...

jebat derhaka said...

lama sungguh dah tak berkomen...banyak membaca...xde apa nak komen...saja nk tgk reaksi bila topik2 ni terbuka...

jebat pantang dipanggil pasti datang...apa kes?
wira xdidendang?
ibarat berjalan terus ramai2....
terjatuh sorang kena pijak sorangpun xtau kan?kecuali kalau ada orang jerit...ehh ada orang jatuh...semua menoleh...kalau xdibuat camnie...sapala agaknya kan nak tau manusia2 yg menggadai diri menadah peluru demi keamanan negara ye tak?
dunia2....
tentang panggilan...bergantunglah pada individu ye tak...keselesaan masing2 jgnla dipanggil dgn nama2 yg xsedap didengar udahle...pangkat tu tanda hormat kita pada seseorang kan?
begitulah adanya...kih2kih....adik terangkat...tergelak pula bila baca....sinis tuhs...
macam2 cik ashue...
hai...gile wonderpet nampak?
ada haiwan dalam bahaya di sana....=)

baby ashue said...

Sinis?
Eh,tak! Melawak je.
Ada yg terase ke??
Terpulang la nk pggil ape pun..
Nk pggil syg pun,ada i kesah..
Tp i takot nanti, ada org kene bom mcm althantuya je..
=) kahkahkah.
Tet!

Wah,jebat pun da pandai sarcastic.. Be careful.. Nanti org2 yg jenis easily offended dan cepat melatah,hentam u.. Diorg bkn boleh ditegur.. Melenting saje..
Meminjam kata2 u jebat,
Dunia..dunia..

Apa2pun,esok Hari Polis.
Sekalung tahniah,buat Kamal Fnd Hashim yg bakal menerima award
Friends of Police..
Dgn harapan Puan Amnah a.kadir n arwah Hashim Ghani berbangga dgn kejayaan anaknya..
Bravo! Bravo!

Ps-hehehe..apelagi, boleh la open table esok mlm..betol x jebat?

akak said...

Assalamu'alaikum.

Jebat qiamulail ke?

Jebat sahut 'cry for help' drpd ashue bagaikan wira iklan bahan pencuci kat tv tu ! hehehe

tapi wira negara yang 'cry for help' siapa yang sahut ye?

Apa pun, Alhamdulillah, Tahniah buat Dr. Kamal Affandi Bin Hashim for the award sempena Hari Polis.

Tanpa award tu pun, pasti ibu, isteri dan anak-anak sentiasa berbangga dengan sumbangan serta pengorbanan Dr.Kamal.

baby ashue said...

Jebat qiamulail??
=) nak ketawa boleh x??

Akak..
Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..
Camane nak tahu sama ada, orang tu "berbangga dengan sumbangan serta pengorbanan kita atau tak...??"

Manusia kann,selalunya lah kan,
kalau ada depan mata, selalu sangat terlepas pandang..
Selalu sangat kita lupa nak hargai..
tapi bila dah takde, baru la kita rindu..
Barulah kita rasa sunyi..
Barulah kita menyesal..
Barulah kita rasa kehilangan..

bukanke dah terlambat kalau cmtu..
menyesal pun tak gune kann..
=(
hmmm..



p/s-jebattt pun kene jawab..

jebat derhaka said...

akhirnya malaysia nampak pengorbanan dan usaha en kamal...malaysia ke?atau segelintir aje?
kih2kih....betul tu...bukan semua orang boleh ditegur...hanya yang berazam untuk maju kehadapan dan sentiasa mahukan yg terbaik sahaja akan menerima teguran seadanya dgn positif...sarcastic?biasaje kot?
memang betul apa cik ashue cakap kekadang kita nampak yang jauh aje...yg dekat ni kita jarang nampak...sentiasa mengejar akan tetapi yang beriring kita tak perasan...yang susah senang bersama...ketawa menangis bersama...jatuh sama2...bangun sama2....itu lumrah agaknya...bukan kes terpencil...ni kanga da yg cakap...mana ada xde...xpenah pun...xpelah...belum terkena batang idung lagi....=)no offense...just pendapat sahaja....tentang macamana nak tahu bagaimana orang berbangga dgn pengorbanan kita? cliche la jawapan ni rasanya...dgn anugerah,kurniaan,darjah kebesaran,plak2 penghargaan...atau mungkin pesanan dan pengorbanannya menjadi satu panduan dan diamalkan dan disebarkan seperti memikul tanggungjawab yg sama?
...

akak...sapa2 yg sebut nama jebat...jebat pasti sahut...dah kata pantang nama dipetik =)

hurm open table best tuhs...apa nak makan ekk?lapar plak nihs....kiamullail?heheh....lama dah tak buat =)

akak said...

Hah ? Nak open table ? Jom akak sponsor.

baby ashue said...

wah! Best ni..
Sy bab open table,xpenah menolak..
Bila akak?
=)

baby ashue said...

Tp kan..
Susah nk jumpe org yg ketawa nangez sama2 nih.
Selalunya yg ketawe sama2 ramai,tp bila kite nangez, dia tetap ketawa..
Grrr..

Bak kata wonder pets,
Ini serius! Mesti tlg dia..!

akak said...

Assalamu'alaikum Ashue.

Akak ikhlas ni. Tapi lambat sikit..akak kena gi outstation. after 3rd April should be ok.
Itu pun kalau ashue sudi jumpa makcik tua ni...
Tapi insan yg diraikan pun kenalah ada, kan?
Jebat ngan Laili nak tag along pun lagi ok.
Kalau ashue sudi, minta contact no. akak kat Laoshi.

baby ashue said...

Bukan tua la akak,veteran..
Hehe..

sapiah hussien said...

Assalamualaikum.. Pertama kali ke blog En.Kamal ni. Terima kasih. Orang Muor? sama le kite.. :)

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis