Monday, February 9, 2009

Cikguku..


Apa ke halnya yob?ha ha ha..angkasawan Mejar Fais dengan candid shotnya!"Wooo, belum ready lagi la!Wooo!", katanya tapi saya tetap klik klik klik..

Fais handsome orangnya bila berjumpa depan depan. Dan acapkali kami berganding bersama dalam ceramah motivasi dan sebagainya. Namun kami berdua berkongsi pendapat bahawa pencapaian hari ini adalah kerana guru guru yang banyak berjasa kepada kami.

Contoh yang terbaik cikgu sebelah ini yang saya ketemu di Kuala Terengganu. Sekolah Menengah Padang Negara. Beliau duduk di sebelah saya seraya berkata," budok budok gelar saya cikgu alleycats!" Tapi beliau tak kisah pun. Janji bahagia tambahnya lagi!!

"sesiapapun mereka samada anak raja atau menteri sekalipun, dianya bermula dari seorang guru biasa yang mengajarnya menulis, membaca dan mengira"- Pendeta Zaaba.

Hari ini, dalam ruangan ringkas ini saya ingin merakamkan jutaan terimakasih kepada semua guru khususnya guru guru saya dari Sekolah Jubli Intan Rengam, Sekolah Dato' Haji Hassan Yunos, Sekolah Menengah Tunku Besar Tampin yang mengubah bengapku hingga menjadi bijak, susahku hingga menjadi senang, kecilku sehingga menjadi matang. Antaranya:

SJIR=Zainab Haji Sabirin@ farah fawcett, Haji Sameon@ guru besar, Mr Lee @ English
Cikgu Mat Lazim@scout.

SDHHY= Cikgu Ghani Gilong@garang giler ajar agama, Mr Ang @ Math, Mr Lee @seni perusahaan, Cikgu Jelani @ Pendidikan Jasmani.

TBSS= Cikgu Ramli@bapak Fadzli Ramli, Cikgu Fadil@ garang tahap kritikal, Puan Zaleha@ guru kelas, Mr Jaib Singh @ English.

Maaf andai tertinggal beberapa nama lagi kerana aku sebak ketika ini mengingat betapa gigihnya kamu semua berjuang mendidik nusa yang bebal sepertiku...maaf kutak bisa membalas jasamu meskipun aku rindu mengucup tanganmu...maaf kerana barangkali hidupmu sukar ketika ini dan aku tak di sisi membantumu...

Kepada kalian pembaca blogku, ayuh berikan mereka penghormatan ini yang barangkali sekali ini seumur hidupmu..dan catatkan nama guru gurumu agar mereka tahu, bak wira tak didendang, jasanya tetap kita kenang...

kamal fnd hashim.



48 comments:

akak said...

Assalamu'alaikum wrwb.

Cikguku, anak murid mu ini juga telah bergelar cikgu/pensyarah. Terima kasih cikgu.

SRK Convent Sentul(1):
Mrs.Lee (headmistress),
Class teacher of std 1C (disaat ni pula lupa namanya)- guru kelas yang paling baik akak kenali, Mrs.Tan (class teacher of std 1 A),
Mrs Welch (class teacher of std 2A),
Ms Wong (std 5 & 6 A)
Lupa nama guru kelas std.3A,
Cikgu Umi (BM std 5 & 6)
Cikgu Mariam (Agama std 1-6- drpdnya akak pandai menulis dan membaca tulisan jawi)
SMK Convent Sentul:
Mrs Yin (Principal-kelas akak selalu kena marah sebab bising), Ms Lim (Science),
Ms Kok (Geography),
Sister Collete (Literature- juga guru choir-puas akak nyanyi disekolah!),
Mrs Tan (maths), Mrs Wong (Physics), Mrs Yeoh (Bio),
Cikgu Siti (Agama - selalu berkebaya), Mrs Teoh (History -akak selalu fail monthly test tapi MCE dapat C3),
Mrs Sevanesan (Maths- she drew perfect circles freehand!),
Mrs Ruetens (Accounts)& Ms Navam (Commerce)- both were very friendly,
Mrs.Chin (BM and Arts)-tak pernah marah, Cikgu Azizah (BM),dan beberapa orang lagi yang akak tak ingat nama mereka ketika ini.

Akak bukanlah pelajar outstanding. Class teacher jangka akak cuma akan dapat 2nd grade tapi kerana tercabar, Alhamdulillah dapat juga First Grade.
Thank you dear teachers !

And thank you Tn Kamal for reminding me.

kerol said...

one thing i know..
you good!
the rest?
it's for me to know..and for you to find out..
=p

akak said...

Maaf, pembetulan.
Nama sekolah ketika itu:
SRJK Convent Sentul (1) dan SMJK Convent Sentul.
Teringat Mrs. Yin bagi tahu semasa assembly.

mr.khairul said...

Akum.

Nama nama cikgu? Cukup banyak utk ku sebut satu persatu.
Apa yang ku tahu,aku tak pernah lupakan mereka.
Aku anak polis.selalu berpindah randah.bertukar sekolah,rakan dan guru2.. Tapi setiap wajah dan nama mereka,tak pernah ku lupa.
Terima kasih cikgu.

*pastinya cikgu yg plg diingati adalah pn.arifah yg memberi seribu satu kenangan dlm hidupku*

Jebat derhaka,xiaojie,baby ashue bagaimana pula?

nurdaniella said...

salam tuan kamal.. akak, nak tanya sikit.. akak sekolah convent tahun berapa yer?? saya pun dulu sekolah situ gak.. tapi, masa tu guru besarnya mrs skelchy.. ni convent sentul pasar, kan??

Yus Yusuf said...

Kepada Cikgu Rohana yang pernah melempang gua, terima kasih kerana menyedarkan..

Kepada Sir Kenneth yang pernah menggembirakan hati murid dengan gitarnya, terima kasih kerana bijak menceriakan..

Kepada cikgu Azid yang pernah sebat punggung gua sampai tak boleh duduk 2 hari, terima kasih kerana memberi peluang pada gua untuk menjadi matang..

Kepada Ustaz Fauzan yang selalu memberi nasihat biarpun anak muridnya degil, terima kasih kerana tega memberi ilmu akhirat..

Dan terima kasih kepada semua insan yang bergelar tenaga pengajar.. Tiada sesiapa yang menjadi sesiapa tanpa seorang guru di belakangnya..!!

jebat derhaka said...

heheh...semua cite pasal zaman skolah dulu ekk?dah dekat 10 tahun tinggalkan sekolah...thanks mr khairul...seru nama saya...ingat nak baca je dulu smua...
tiap2 tahun mengenang jasa guru2 sekolah...saya akan melawat sekolah menjelang awal tahun atau pertengahan tahun...kalau ada kelapangan...masa sambut hari guru..datang jumpa lawat mereka semua...ada guru dah pun jadi doktor...ada yg dah bersara..ada yg dah meninggal...besar jasa diorang mendidik nie insan benak dan ummu menjadi bolehlah...xla bijak..tapi jadila orang...
antara guru2 yg masih melekat namanya dikepalaku...

Sekolah Rendah Kebangsaan Subang Jaya 1:
A.P Nathan=guru besar
cikgu rasmin=bahasa melayu..cikgu yg pandai memujuk
cikgu halimah=guru bahasa melayu
cikgu suhaimi=cikgu matematik
cikgu cecilia=guru muzik...mempunyai hobi ketuk kepala ngan rekorder kalau xhafal note lagu
ustazah robiah=garang nak mampus..xleh jawab je makan sekeh
cikgu chen=guru matematik gak...biasa wat senaman larian koridor kalau bengap sifir...

Sekolah Rendah Kebangsaan Sri Subang Jaya:
cikgu zul=guru disiplin...ada je buat salah maka breakfast akan dimulakan dgn lempangan
cikgu rosmani=bahasa melayu
cikgu azhar=pendidikan jasmani dan kemahiran hidup
cikgu azmi bin hassan=cikgu matematik

Sekolah Menengah Kebangsaan Subang Utama
puan kapsah=pengetua sekolah
cikgu amiluddin= bahasa melayu...dah bersara dan doktor dah
cikgu Ang Tung Seng=cikgu matematik..merangkap cikgu disiplin yg xberapa garang
mr wan=mengajar sains dan matematik,guru disiplin gangster...mempunyai hobby merotan..dan tak takut akan pergaduhan bersenjata
puan teh lay hwa=cikgu kimia form 4
hukuman duduk di tepi longkang jika xsiap laporan lab
cikgu asmahan=cikgu biology form 4 hingga 5...cikgu asa penang yg mempunyai kesinisan yg best
cikgu rogayah=cikgu kimia form 5..garang jugak...disiplin perempuan beliau pegang..
ustazah jamilah=guru agama...soft spoken
ustazah haryati=guru agama jugak...selalu pesan solat zohor tatkala saya bermain takraw di belakang surau petang2
puan yeoh geok peng=cikgu geografi yg selalu membebel bila xbawak buku teks
puan sadhana nagindas=guru kelas form 1 budi..kelas tingkat 3...sentiasa memastikan student2 yg xsiap keja sentiasa sihat dan cergas dgn melempar buku ke tingkat bawah
puan roszizah=cikgu sains form 3 cekap yg sentiasa memastikan aku kering dgn menjemur aku tgh panas sebab xpenah wujud buku laporan sains...

banyak lg guru2 nye nama tapi time ni la nak lupa kot...ada yg lupa sebab dah lama bersara so dah lama xjumpa

banyak2 jutaan terima kasih atas segala hukuman,dendaan,ajaran dan didikan...melalui semua itu guru2 dapat mendidik saya menjadi manusia...sewaktu kena hukuman tu terbakar jugak tapi bila difikir balik...itulah kenangan dan pengajaran untuk membentuk aku untuk menjadi seperti sekarang...

siti murni said...

Salam tuan kamal,
terima kasih kerana mengingatkan. Terkadang kita lupa jasa mereka yang menjadikan kita adalah 'kita' pada hari ni.

natrah said...

Terima Kasih,cikgu!
Saya tak pernah ada pengalaman belajar dgn cikgu yg garang2. Semuanya cool je.

Wah,ramainya guru2 jebat.
Baby ashu,ke mana menghilang?
Mesti ada cerita best nak dikongsi.

jebat derhaka said...

xla ramai cik natrah...yang itu semua yg pernah mengajar saya dari derjah satu sampaila ke form 5....baru 8 tahun tinggal skolah so ingatla sikit sebanyak..=)

ct said...

ct pernah ada pengalaman sekolah di filiphine.
Masa tu,ayah berkerja disana.
Cikgu yg plg diingati, mr.gonzalez and ms.adlyn..
Baik sgt dia org..
Kalau ada peluang jumpe diorg lg mesti bez..rinduu..
Tp xtau cane nk crik diorg.

Baby ashue,akak rindu kt ashue.mana menyepi.
Btw,thanx 4 ur cmment..

akak said...

Alhamdulillah. Akak dah ingat. Class teacher for std.1C yang paling baik tu namanya Mrs. Ratnam - sentiasa pakai sari.
Dan pembetulan. History teacher ialah Mrs. Liau manakala Mrs. Teoh ialah Chemistry teacher. Pn. Faizah pula ialah PE teacher.

Sorang lagi guru yang akak sentiasa ingat ialah guru Bahasa Mandarin semasa di U iaitu Chan Laoshi, berasal dari Bentong. Dalam kelas, dia pernah buat contoh ayat yang menyatakan akak '..hen leng..!' Malunya tapi naik perasan jugalah! Bila musim buah, kami students nya turut dapat merasa buah2an dari kampungnya. Chan Laoshi juga pernah menjadi sorang timbalan menteri tak lama dulu. Cuba teka siapa...

baby ashue said...

I menghilang?? merajok :(

Actually i da bace post ni before sape2 comment pon..
Tapi maleh nak comment pape..
Kalau i list down semua nama cikgu2 i, diorang bukan tahu pon..
Kann??

Kadang2 manusia selalu lupe nak menghargai..
Bak kata Lela dalam comment dia pasal topic PENGORbanan tu,
"bila dah tak de baru nak hargai.."

Semua org pon camtu gak kann..
So, buat pe nk tunjuk baik kat cni kann...


Hmm.. no comment!

lela said...

Hai semua.
Wah,macam macam nama yg keluar dalam comment2 anda semua.
Apa pun,lela tertarik dengan apa yg cik.ashu perkatakan. Bukan sebab dia menyebut nama lela dlm commentnya tp bila difikir fikirkan,betol juga kata katanya..

Kita hanya menyenaraikan nama mereka tanda mengingati.tp kenapa tidak kita berdoa utk kesejahteraan mereka..bukankah itu lebih baik. Kerana mereka tak kan tahu kita mengingatinya kalau hanya kita senaraikan nama2 mereka di blog.
Lela yakin cik.ashu ada cara tersendiri dalam menghargai guru2nya.
Cubalah kongsi.

Sokong cara jebat menghargai.
Syukurlah rumah keluarga di sebelah sekolah.sentiasa dapat berita terkini apa yg berlaku.

*cik.ashu,why bad mood*

xiaojie said...

Both ashue and lela have their own point while others have theirs.
And my point,there's no harm in listing down our teachers' names as prompted by Kamal Laoshi. I'm sure none of us has ever really forgotten our teachers. I'm sure the majority are thankful for their effort and sacrifices and pray for them as well.
As for me, I've always listed and relisted their names in my thoughts and recalling all my experiences as a student.
By the way, listing our teachers' names is also a way to check our memory (especially for seniors like me and the not so senior like Kamal Laoshi!) :p

Think good, be good and do good.

baby ashue said...

Btol ckp xiaojie tu.
Cik lela jgn sala faham ape yg i ckp..
Ada org yg perlu list down semua nama2 cikgu2,baru bley ingat balik satu per satu.dr standard1-form5..
But to me,i always sms,col,sending cards to them..emel pun da ckup pe.
So,i xperlu la sampai ke tahap,oh,ada org mengingatkannya,br nk buat..
Kann..
Mcm lela,rumah mak abah pun dkat je ngn skolah. So,slalu la dpt update apa yg berlaku.
Lgpun,kan ada club kt frenster n facebook. Guna lah utk cntact cikgu2 kita.. Xguna ada tech canggih tahap cipan,tp xtau gune..

baby ashue said...

ops!
Apa2pun,thanx to mr.khairul,cik.natrah n cik lela yg ingat kt i ek.

:)

jebat derhaka said...

betul2betul!!!...apa yg cik ashue cakap...kadang2 kita lupa...bila teringat baru nak wat...=)cam dalam komen sebelum...memang jadi amlan melawat sekolah jika ada kelapangan sebab membesarpun xla dekat tapi sekawasan dgn skolah so cam adat berjiran...ada kelapangan singgah sebentar...=)

Noorlaili said...

Salam,
Cikgu...
teman bagi diriku untuk berkongsi suka dan duka..
sehingga kini masih berhubung kerana apa?
kerana mereka menjadi sumber ilhamku untuk maju dlm hidup.
Nak disenaraikan terlalu ramai,
biarlah kukenangmu...wahai cikgu dalam doaku :)

kamal fnd said...

ha ha..sindir aku le tu ek...

akak said...

Tak apelah Tn.Kamal.
Pendapat dan rasahati masing-masing. Yang penting, 'don't doubt your beliefs'.

baby ashue said...

Cayolah jebat!
Give me 10!

Alamax,terlebey suda..
Kuang.kuang.kuang.

Jebat, lepas ni kalau kiter kene banned,kiter paham2 sndri la knape ek..hahaha!
Apelagi,mogok berhenti kerja beramai2 la kiter..

Eh,selamat hari kasih syg,semua!!

+lepas ni,ada laa org hentam i kate x elok n berdose besar celebrate hari kasih syg+
Come on! Ni 2009 la,bkn 1979..

Mama Haziq said...

huihs! Jauhnya 1979 tu ashu.masa tu sy br form1.
Btw,itu semua pemikiran mereka yang ortodox dan masih disitu walaupun sekarang dah 2009.

Nk cerita tentang cikgu,rasanya mereka pun bknnya tahu kalau sekadar sy menyenaraikannya disini..apapun,terima kasih cikgu.

Berbalik kepada isu valentine or hari k.syg ni.. Sebenarnya,budak2 skrg bkn celebrate valentine tu kerana mengagung-agungkan kisah valentine pun.mereka skdr declare hari ni sbg hari kasih syg. Hari ni lah,kita akan ambil cuti,and spend time together.. Bkn je pd kekasih atau suami,tapi pd anak2 and keluarga..tak lupa kwn2..
Hari2 lain pun syg juga,tapi kemeriahannya tak sama..kerana hari ini,mana sahaja kita dipenuhi kasih syg..dan kegembiraan.

Tapi andai ada yg tak setuju,terpulanglah.. Kalau nak kata siapa yg menyambut hari k.syg berdosa besar,tak boleh lah..kerana nabi pun menggalakkan umatnya berkasihsyg sesama sendiri.
Apapun itu pendapat saya.

Anonymous said...

betul betul betul! apa kata orang kubur asing-asing? berani buat berani tanggung? bela diri di mahkamah Agung? ada sesiapa nak tolong?

rugi rugi rugi ! setahun sekali je rasa meriah berkasih sayang kerana st valentine? siapa dia?

patutnya hari-hari meriah berkasih sayang sekeluarga,saudara-mara, sahabat handai! tak ada hadiah pun tak ape. dapat berkumpul ramai-ramai di rumah bersama keluarga dikasihi pun bahagia rasanye. ada jamuan birthday dan majlis baca Yaasin/tahlil bulanan di ofis jadi lagi seronok dan motivated bekerja dgn kekawan.

hari-hari boleh honeymoon dengan suami/isteri! bahagianya berkasih sayang hari-hari sepanjang hayat. hari-hari ada je surprise
'hadiah'.
Syukur Alhamdulillah ada panduan berkasih sayang dlm Al-Quran dan Hadith dan contoh teladan terbaik drpd kekasihNya.

Meriah berkasih sayang setahun sekali?

Rugi rugi rugi !

baby ashue said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mama Haziq said...

Thanks baby ashue,anak mama.
I love u too.

Mama terasa hati sikit la.
Tp tak apa..
Hari ni anak2 mama semua balik celebrate ramai2..ada yg dari sekitar pj, and blajar d sarawak..tp anak mama,angah yg blaja di korea pun ada.. Seronok sgt ashue.. Tp ada yg sarkastik perli2 mama,kata mama rugi.
Mama rugi?
Pendapat ashue,mama rugi x?

Mama ingat blog en.kamal ni very open minded,outstanding.. outspoken..tp ramai yang ckp tentang agama,hadith dan ayat alQuran. Ni tempat berdakwah ke?
Mama salah blog rasanya..
Thanks.mama sekadar tumpang lalu..

baby ashue said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Yaaa, masing-masing..(macam lagu M.Nasir lak !) dengan cara tersendiri. Fikir-fikirkanlah.
Teringat pula Xiaojie ada komen tak lama dulu, lebih kurang maksudnya apa kita kata, reflect diri kita.

Terima kasih kepada yang memetik ayat-ayat Quran dan Hadith melalui blog ini sebab semua itu sebagai pengajaran dan peringatan bagi diri ini yang lupa.

Rasanyelah, sebab Tn. Kamal open minded lah dia open to pendapat daripada semua pihak. Nobody's totally right,nobody's totally wrong.

Sebenarnya, pada pendapat pacal yang hina ni,Tn. Kamal juga berdakwah melalui blog ini sebab dia juga seorang guru yang mendidik kita yang singgah ke blognya. Cuma mungkin ada yang tak sedar atau belum sedar.

Sambil bercakap pasal cikgu, Tn. Kamal, yang kita dok senaraikan tu adalah guru-guru rasmi di sekolah atau di mana saja kita mencedok ilmu yang berfaedah.

Jadi saya nak ambil kesempatan berdakwah kepada yang muda dan tak berapa muda lagi melalui blog ini..tumpang lalu ya Tn. Kamal :P

Jangan lupa kepada yang mendidik kita sejak kita dalam rahim ibu lagi. Ayah dan ibu, ayah dan ibu...
yang sentiasa mendoakan kesejahteraan kita.

Sebak pula mengenangkan ayah dan ibu yang kehilangan anak, dan anak-anak yang kehilangan ayah dan ibu.

jebat derhaka said...

dosa dan pahala...ada yang melihat menyambut hari ini sebagai satu dosa...semua itu adalah melalui niat dan cara...tetapi ingat...niat tidak menghalalkan cara....=)
jika hari2 sambutla kan?nanti xdelah keistimewaannya kan?
kenapa kita ada ulang tahun...anniversary...annual...sebab menyambut yg grand2 sikit lebih daripada biasa...bukan bermakna owhh...hari ni je special....hari main xsayang biasa2je...kuno betul pemnikiran camnie?owhh padan muka pada siapa2 yang makan cili...cili hamba cili jalapeno muahaha...bagi mama...xpayah terasa...we spoke the same language...cececeh...apa yg penting niat kita...kita tak nawaitu menyambut harini kerana st valentine kan?kebetulan menumpang toi bak kata orang utara...alah cam kongsi raya deeparaya?adakah itu jatuh haram juga?
buanglah pemikiran kuna and have the guts to tell your name if u wanna make sensitive statement...jgn baling batu sembunyi tangan muahahahahaha....=)mama...kem salam sekeluarga...baby ashue...madah bercili pedas membara...encik kamal...jangan terasa...realiti...terima jelah...nobody is perfect =)
kita semua makan nasi,kita semua pun ada kekurangan...saya pun begitu juga...so kita terima seadanya masing2 jgn tahu menuduh atau mengata...xkira raja menteri anak pramlee kazaa ke,pendekar ke samseng ke...kalau tuhan kurnia nikmat ke tandas(rasa nak membuang)tgh berlawan pun suruh berhenti jugak sebab xtahan...=)

xiaojie said...

Firstly I would like to apologise to Tn. Kamal if we're all running out of the original topic Cikguku.I think I understand what's going on.
And I understand what anonymous was trying to say. We all have to think as adults here and try to read between lines in anonymous's comment.

If we take it at face value, of course it hurts. so again, read between the lines, apa yang tersirat dalam tersurat. There are some good points there.

When ano said hari2 honeymoon, he/she didn't mean we all need to take leave to go some place else. Based on talks I've attended and books I've read, the honeymoon meant here is more on how you spend time together to build on your relationship as husband/wife, family, friends.


It can be at home, cooking together, cleaning the family car together, spending quality time with our children, or yes, also taking a vacation together.

I'll continue later as right now I'm going to spend some honeymoon time with my mom.

Hey !! cool down everybody ;D.

Lots of luv !

baby ashue said...
This comment has been removed by a blog administrator.
jebat derhaka said...

chill everybody...kadang2 kita berkata2 mengikut perasaan...kita rasional balik....bila kita bercakap menggunakan rqasa amarah dan mengikut perasaan kita akan bercakap tanpa menggunakan akal fikiran...beginilah...semua hanya luahan rasa dan pendapat...maafkan saya juga kerana terbawa2...jauh lari topik...en kamal mesti mengong sebab comment mengarut2 nie =)
this is a free country rite?but at least...memang betul we must read between the lines anybody's comment or what soever lah...=)setiap view mempunyai maksud yang berlainan kan?cumanya...jgnla guna isu yg sensitif...untuk memprovoke kelemahan orang...masing2 ada kelemahan dan jgn guna kelemahan orang utk menunjukkan kekuatan diri...itu bacul namanya..offenders...u knoe what i mean..=)just nak redakan kehangatan...berhati2 bila berkata2 dan berkatalah dgn rasa tanggungjawab..

kamal fnd said...

pritt...wisel dah bunyi! pendapat masing masing berbeda. Kadang kadang, kita lihat luar sahaja pendapat itu dan nampak kasar.

Sebenarnya, provokasi pendapat kritikal ini semuanya untuk kita melihat dalam spektrum yang berbeza.

oleh itu, fikiran kenalah "membaca" apa yang dimaksudkan dan bukan apa yang dituliskan. Kan pembaca/penulis/penyumbang komen blog ini memang macam tuanpunya dia jugak-melihat dalam 3 dimensi?

doktor nak keluarkan appendiks kena toreh perut kan? ha ha ha

jebat derhaka said...

correct2correct!=)

baby ashue said...

Jd,now nk pointing finger pd i pulak yg provoke org berckp pasal valentines.,yg pada mulanya i cume wish
"selamat hari k.syg semua!"
Mcm tu?

Kalau u xnak celebrate dah la..jgn ckp org yg celebrate ni rugi la,ape la..
Kdg2,ckp ikot rase je..thap agama seseorang tu berbeza.. Dan bkn kita yg tentukan dosa pahala ok..then....
Sendiri mau ingat la.

jebat derhaka said...

rasanya wish selamat hari kekasih and sayang semua mahupun apa2 yg berkenaan cerita hari ni xprovoke apa2 pun kot?basa basi saja(biasa2je)macam sambut hari jadi...ai xkan nak terasa kot sebab masa hari jadi kita xde sapa nak wish?xgitu?heheh..

baby ashue said...

dah,i da delete da cmment i.
Puas hati?

akak said...

Innalillahi wa inna ilaihi rojiuun.
TQ for blowing the whistle Tn. Kamal.

Nak sambung cerita tentang cikgu lah Tn.Kamal.

Pendapat akak, rasanya guru-guru sekarang tidak dapat tumpu perhatian kepada para pelajar. Terlalu banyak administrative work.

Orang kata jadi cikgu senang, kerja separuh hari. Tapi hakikat nya tugas guru is more like 18-24 hours a day !
Kalau kelas pagi, petang ada aktiviti pelajar dan/atau mesyuarat. Malam layan famili,semak buku kerja dan bersiap untuk kelas esok pula.
Sabtu ada tusyen khas di sekolah atau kelas ganti atau mesyuarat atau aktiviti lain.

Lebih teruk dari kerja di pejabat. W'pun orang kata cuti sekolah lama, masa cutilah cikgu kena gi kursus, gi mesyuarat, invigilate exam dll.

Jadi cikgu ni boleh jadi depressed, stressed dan sakit jiwa kalau tak kuat semangat!
Bukan bermaksud nak lemahkan semangat tapi ingin mencabar bakal-bakal guru!
Besar pengorbanan jadi cikgu ni tapi bila diiringi keikhlasan Lillahita'aala, InsyaAllah semua akan berjalan smoothly.

Dalam ekonomi gawat, ada tak cikgu sekolah kerajaan kena retrench ? Selagi ada murid, selagi itu khidmat cikgu diperlukan, betul tak?
Besar pengorbanan jadi cikgu ni tapi bila diiringi keikhlasan Lillahita'aala, InsyaAllah semua akan berjalan smoothly.

Wassalam.

mr.khairul said...

Askum.
Nasib baik saya sempat membaca komen ashu yg belum di delete td.
Tp baru sekarang berpeluang nk komen.
Cik ashu tak perlu delete komen tu sebenarnya. Biar semua berpeluang baca. Dan menilai.
Apa yg cik ashu ckp banyak benarnya..tapi saya tak nak la komen,nanti orang ckp saya provoke org pula.
Entahlah ya.
Semuanya bergantung pada niat.
Saya harap cik ashu tak la ambil hati dengan komen-komen mereka dan teruslah berkongsi pendapat..
Saya suka dengan pendapat dan info yg awak kongsi.
Dan pada yang lain,jangan lah selalu mencari kesalahan orang lain sahaja.
Mama pula,semoga bahagia ya.
Peace! No war!

ct said...

Oh,saya dah missed banyak benda ni rasanya.

LELA said...

Kak lela rasa,adik ashu delete komen2 bukan kerana mengaku kalah kan.
Nasib baik masih ada orang yang tahu bila masanya nk mengalah..
Walaupn akak mcm ct juga rasanya dah missed banyak benda hari ni,tp bila akak baca2 balik,ada di antara yang di atas ni mcm batu api je..alahai..

baby ashue said...

Batu api?
Memang ada pun..dah tu,Bacul(meminjam kata jebat)

"CIKGU" sy pernah ckp, org yg Excellent,dia mesti tahu:
when to STAND UP,
when to SPEAK UP, and
when to SHUT UP!

Anonymous said...

Its a free country.
Semua berhak bersuara.

kamalfnd said...

Baby Ashue mengaku kalah? Ha ha ha ...silap besar tu!! Bukannya di delete kerana mengaku kalah tetapi kerana kecewa komen simplenya (selamat hari k.sayang semua & lepas ni sah ada yang kutuk...) dibaca di luar konteks apa yang dimaksudkan.

Sebenarnya, provokasi yang dibuat adalah untuk melencongkan topik ini dan melihat tahap martabat guru yakni topik asal. Nampak sangat kita tak fokus bilamana baby ashue 'cucuk' je dan kita terpaling!

Hmm...apapun, menarik bila melihat guru sentiasa di'lupakan' bilamana ini berlaku. Hmmm..dimana martabatmu guru hinggakan kalut dunia menenggelamkan muliamu?

kan dah tokono!ha ha ha...

baby ashue said...

Jap nk tambah lg cket.
Yes,malaysia is a free country and semua org berhak berkata2..
But excuse me,
Dalam communication law, ada 7 restriction againsts FREEDOM OF SPEECH.
Harap ngaji sampai khatam dulu yerk..jgn lupe dah habez ngaji bace sadakallahul azim :)

*Bak kata Cik Det, melayu mudah lupe*

xiaojie said...

Nothing in this world is free.
We're all living on borrowed life.
When the time comes and the Rightful Owner takes it back..so long, farewell..be you a teacher, a student,a mom, a dad, a child, a daie, a minister, a president, a lawyer, a communication expert, the best defence attorney or prosecutor, a crime analyst,etc.
Ready or not..off you go. Life is not a game and it's not a joke, it's a test.
Every step we take, every move we make, every word we say..it's all accounted for.
Syukur Alhamdulillah for Your guidance in this test.

Oh no...not another dakwah session!! Don't forget to read between the lines and don't lose your focus. :p

mr.khairul said...

La,mcm tu pula ya tn..
Hahaha.ketawakan diri sendiri.
Lu orang kena beb!
Fuh.terer la tn..
Kene belajar ni mcm mana nak kene kan orang dalam versi sarcastic. Chaiyok tn.kamal!

Tp nampaknya cik.ashu menang penalti kick rasanya..sebab tn.kamal dah tiup wisel masa penamat...
Saje melawok..
Jgn mare!

anon said...

Wisel injury time tu. Nampak kasut jo yg terobang..

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis