Friday, May 8, 2009

#3 maut lagi..

3 maut di ragut. Satu negara gempar. 2 wanita hamil dan 1 nenek.

Kenapa dililit pada cermin sisi? kawan nasihatkan.
Kenapa beg disilang di bahu? entah.

Takziah pada keluarga mereka. Tahniah kepada kaki wayang dan yang menyampaikan ilmu sesat.

kamal fnd

53 comments:

MamaBabah said...

seperti biasa...cerita ragut kembali panas di negara kita. tapi cam biasa, ada yang optimis tak jadi mangsa.

mawar merah said...

rasa2 kat mana patut depa letak handbag tu yer, rasanya tang mana pun tak selamat...hmm...

xillix axillixa said...

x yah pakai handbag boleh tak?...

UMMI said...

salam...

memang sedih dah terkilan dengan kejadian begini, semata2 kerana ada 'hantu' nak hidup mudah, ramai yang menjadi mangsa. si mangsa ragut, juga ahli keluarga, terutama anak2 yang kehilangan ibu.

bukan banyak mana pun wang hasil meragut, tapi nyawa sebagai pertaruhan.

apa nak jadi dengan masa depan belia sebegini?

kepada siapa nak kita tunding jari lagi selepas ini.

Al'fatihan untuk semua mangsa...

MamaBabah said...

byk kes terjadi atas kecuaian diri sendiri. sepatutnya jgn letak hanbag dlm bakul motor. pasang bakul kat belakang moto n letak le kat dalam bakul tu.

mencegah lebih baik...

siti murni said...

Geram dengan kaki ragut. Makin menjadi-jadi..

asiah said...

awas semua!!!peragut boleh membunuh kita..

xillix axillixa said...

ekonomi tak stabil mungkin juga jadi salah satu punca mengaap mereka meragut...

dan kadang kadang ianya bukan datang ari rakyat malaysia... tetapi ada kemungkinan pendatang...

anon said...

yang penting apa tindakan kita untuk selamatkan diri, keluarga dan masyarakat dari menjadi mangsa. siapa pemangsa bukan perkara utama.

pastikan kita dapat/ beri panduan, bimbingan dan nasihat yang betul..jangan tersesat.

telah berulangkali teguran dan peringatan diberi oleh pihak berkuasa dan Tn Kamal sendiri tapi masih ramai yang tak beri perhatian.

EL MARIACHI said...

al fatihah buat mangsa ragut...
mat pet dan mat ganja hanya mengambil peluang atas kecuaian kita...
awasilah gerak geri kita selalu...

baby ashue said...

Perempuan dgn handbag xdpt dipisahkan..
Kene pakai bag jugak.. Fashion.. Xkesah lah sling ke ape..
Sbenanye xpayah la smpai bwk guni or plastic beg utk gantikan handbag..

Nk letak kt mane bler naek motor?
Mase nk beli motor dlu x pk ke?
Lupe pulak,dlu masa nk beli tgk harga je.. Ek?
Lain kali,beli lah scooter.. Sbenanye scooter tu memang dicipta utk ppuan..
Cute pun cute..
Xboleh bwk laju2,so elak dr xcdnt..
Pastu xyanh kangkang2 biler nak naik..
pakai bj kurung pun nampak cool je..ni tak,pakai tudung,tp tayang betis..opps!
and yg plg pntg,beg boleh masuk bwh seat..selamat.. Peragut pun xnampak beg kter..

There u go.. Senang kan?

Walaupun i xnaek motor lg, tp i tlg fikirkan bg pihak mereka..

Betol x Datuk Suret singh.. Idea i boleh digunapakai kann?

EL MARIACHI said...

emo betul...

tak semua awek,kakak,makcik kita tu nak kangkang,nak tayang betis...kita tak dapat nak ubah keadaan kalau asyik nak please hati kita...

cuma...
wrong person at the wrong time at the wrong place...fikirkan kalau jadi kat family kita...

mr.khairul said...

Salam tn.kamal.
Hai semua.

Aisey man..jangan gaduh2, relax..
Apa ashue ckp ada betulnya.
Mungkin cik/pn. El mariachi br disini dan cepat melatah bila kena sarkastik komen dr cik ashue..
Cool..ashue ni kita dah sedia maklum selalu memandang sesuatu dr pelbagai sudut. Jgn cepat melatah,nanti kita nampak mcm bersalah.

Apa yg saya nampak,idea ashue boleh diketengahkan,tp mungkin sesetengah dr kita memandang idea nya seperti idea murahan dr anak muda yg dipandang sebelah mata..

Apa salahnya kita mendengar cadangan dari anak anak muda ini,kerana idea mereka mungkin lebih brilliant.

Come on..tn.kamal minta idea,bukan pecah belah.
Cool.
Chio!

mr.khairul said...

Salam tn.kamal.
Hai semua.

Aisey man..jangan gaduh2, relax..
Apa ashue ckp ada betulnya.
Mungkin cik/pn. El mariachi br disini dan cepat melatah bila kena sarkastik komen dr cik ashue..
Cool..ashue ni kita dah sedia maklum selalu memandang sesuatu dr pelbagai sudut. Jgn cepat melatah,nanti kita nampak mcm bersalah.

Apa yg saya nampak,idea ashue boleh diketengahkan,tp mungkin sesetengah dr kita memandang idea nya seperti idea murahan dr anak muda yg dipandang sebelah mata..

Apa salahnya kita mendengar cadangan dari anak anak muda ini,kerana idea mereka mungkin lebih brilliant.

Come on..tn.kamal minta idea,bukan pecah belah.
Cool.
Chio!

mr khairul said...

La,sorry, encik rupanya el mariachi ni..ingatkan minah sepanyol mana td.
Sorry ya.br saja saya singgah di blog encik,br tahu yg male rupanya.. Mati2 sy ingat minah sepanyol.
Kerja apa awal ni? Security n law enforcement? Police ?

Terperanjat..1st time jumpa lelaki cepat emo..lex brader! Dgn awekz nk melenting..tak macho la.

namaku LELA said...

Salam en.kamal.
Lama Lela tak singgah bergosip dekat blog en.kamal..
Setiap kali singgah mesti kecoh.
Salah blog la diorang ni en.kamal.
Entah apa apa entah.

Salam,encik khairul,ashue,akak,jebat,H.E.H.. dan yg lain2 juga.

Ps: haritu ada nampak encik dgn partner di mid valley..laju sgt jalan. Tak sempat nak tegur.

EL MARIACHI said...

mr. khairul what ever...
did I look like I care... what were u thinking of me?

akak said...

wa'alaikumussalam wrwb Lela

Good idea Ashue.
Mungkin pihak tertentu boleh adakan survey untuk dapatkan maklum balas dan cadangan drpd the mass. bukan apa, supaya orang ramai celik dan 'berdebat' tentang apa yang berlaku.Mudah-mudahan, akan timbul kesedaran bahawa sesiapa saja boleh menjadi mangsa dan masyarakat akan lebih peka dan berhati-hati.
sekadar cadangan drpd orang lama.

baby ashue said...

Eh, ape daa..
Mcm kanak2 ribena je..

El mariachi, may b u bc comment i dlm intonasi yg salah sdgkan sewaktu i menulis i guna intonasi yg berbeza.

Mr.khairul..xpe2..,si polan ni dtg bulan kot..

Lela! Wazzup! Lame xnampak lela singgah..

baby ashue said...

C...
Org suruh bg idea,bkn asyik cantas idea org lain je..
Sendri xde pun idea yg keluar.. Grrr..
Mcm org politik ar dia ni.. Sah kalo jd org politik,cnfirm jenis yg berdiri2 atas meja ni..

Salam akak,asal lame xnampak?
Bz ek?

Anonymous said...

Cetek pemikiran nya barangkali cik ashue..
Selama ni dia tak ada,tak apa apa pun.

Chio!!
Mr.khairul

akak said...

Salam. Kini ramai yg bertanya apa yg boleh/patut dibuat.
Pendapat orang lama.. be aware of your surroundings, take all necessary precautions, get advise from relevant authorities and lastly but not least, DOA dan berserah kepadaNYA.

sade said...

Prevention & precaution is always the key to security and safety.
kan...kan...kan....
Tapi, continuity pun penting supaya tak der yg lalai atau leka utk peragut kembali bermaharaja lela.
saling bantu membantu & ingat mengingati sesama kita.. (=^_^=)

ashue said...

Mat rempit ni,org yg lumba haram..yang bwk motor momokak tongah2 mlm, pittttt..pitttt..pittttt...
Tp xbuleh nk pointing finger pd diorg, biler ragut je,mat rempit..mat rempit je ragut...
Sempit ar pemikiran mcm ni.. Letih betol..

UMMI said...

memang bukan mat rempit je yang buat kerja meragut ni.. malah mat rempit ni pun ada yang bekerja tetap, sebagai mat dispacth ke, opis boy ke, dll tapi dek kerana kebanyakkan masalah mereka buat, jadi orang mungkin pukul rata, asal ada kes mat rempit.

asal mat rempit je buat kes.

suami saya pernah kena samun... sebelum keluar dari pagar rumah dah nampak ada sebiji motor berlegar2, masuk lorong ni keluar lorong nun.

waktu dia melintasi rumah kami (end lot) dia nampak suami saya ikut lorong tepi rumah, motor yang dah terus ni tadi patah balik. dia berhenti betul2 depan moto suami, yang suami saya ingat meke ni sesat nak tanya jalan..

dia pun dengan baiknya tanya "ya?"

tau2 mamat tu kata.. "lu Ah Sengkan, Lu hutang along bila mau bayar?"

suami saya kata "u salah orang saya bukan ah seng"

dia terus keluar parang dan minta dompet semua, suami saya mengelak, kena juga libasan parang mereka.

SYUKUR tak parah..

bila buat report polis, kata mereka salah orang, kata polis, bukan itu memang modus operandi meke.

sebab tak akan ada orang datang nak tolong kalau kita yang salah ( hutang dgn alg)..

yang menyamun tu India 2 org.malam yang sama 3 orang kena serang cara yang sama, seorang budak balik tution, seorang lelaki balik dari pasar malam

sejak dah kena samun gitu, baru kami perasan, ciri2 moto nak menyamun/ ragut ni:

1.moto tak ada lampu belakang,
2.tak ada nombor yang jelas,
3.meke suka pakai helmet fullface,
4.meke suka melelong sana sini cari mangsa.
5.meke bukan orang yang biasa kita lihat dikawasan kejiranan.

ada sesiapa nak tambah silakan terutama tuan kamal kita....

sama2 cari idea dan kita kongsikan kepada kawan2 lain diluar sana,Insya'Allah mudah2an Allah bantu kita juga.. amin

apetbarreto said...

Aku rasa filem2 macam bohsia, remp-it sebenarnya menggalakkan lagi mat rempit kat msia ni. filem2 camtu, mat rempit yg suka tengok malah menyebabkan derang ni makin bangga jadi mat rempit. saya cadangkan tn. kamal bekerjasama ngan en mazidul360 terbitkan rancangan tv ala2 bang2 boom utk tangkap penjenayah ke? wat perangkap tangkap org yg pecah kete ke. dpat tangkap belasah cukup2. rasanya kalo cite2 camtu disiarkan,lagi bagi kesedaran kot....lalalala~

p/s: sedap2 aku je nak cadangkan mende2 cani :-P

akak said...

Salam.
Akak suka closing statement Tn Kamal kepada mat rempit dlm rncangn 360: masuk penjara, masuk hospital or masuk kubur.
And I totally agree that ibubapa, penjaga dan saudara yg lebih berusia play a big role tapi mereka ni seolah-olah tak exist.

EL MARIACHI said...

...yes finaly akak said...
we have to show some respect to our elders...
"SESAT DIHUJUNG JALAN BALIK KEPANGKAL JALAN"
I just could'nt agree more..we must stand on solid ground...I think no more theory type opinion needed..budaya kita memberi pendapat kita tak dicedok dari barat semata...tak sama cam OPRAH WINFREY (aku pun tak tengok semua ni)
untuk mewujudkan balik peranan ibu bapa,penjaga dan elders...rajin rajinlah pergi ceramah kat masjid
tiap malam sabtu/ahad...tu caranya merapatkan kembali institusi keluarga dari awal...
mencegah lebih baik dari mengubati...

akak said...

Tak dinafikan kita perlu show some respect kepada elders tapi apa yang akak nak suarakan sebenarnye,
dalam kes mat rempit dan peragut remaja, di mana ibubapa, penjaga dan saudara mereka?
Macam Tn Kamal kata, remaja berusia 14-18 yrs belum mampu memilik motor, malah majority belum ada lesen. Institusi keluarga sepatutnye mainkan peranan besar dalam pndidikn awal para remaja ini.
Bukan berniat meletakkan kesalahan kepada ibubapa/keluarga secara generalisation tapi like it or not, the fact is something has gone wrong somewhere at some point in time.
Jadi bagi kita yg berada dlm golongan ibubapa perlu buat 'soul searching'.
Sekadar pendapat orang lama.

apetbarreto said...

Dulu masa saya blaja, lecturer saya penah bitau blaja bebetul. exam jgn meniru. nanti kalo abes blaja duit gaji tak berkat. bile duit tak berkat, tu yg anak jadi mat rempit, pencuri & sbgainya. so saya comeout ngan satu conclusion, mebi sesetengah mat rempit skang jadi sebab parent dorg ade yg meniru dlm exam waktu blaja dulu.

P/S: tu ape yg lecture saya bitau la. betul tak betul tu blakang citer. yg penting die tanak bagi kami meniru dlm exam. kuang3X.

EL MARIACHI said...

akak said is true...
...betul betul betul...
kalau tak dari family mana kita nak belajar semua tu?
STREETWISE? get a life dude...kita bukan kat hoodlum atau ghetto...
kita tak belajar dari propaganda barat...kita belajar dari tadika,taska,....
tulah penekanan dari awal tu penting...cari akar umbi adat melayu kita...melentur buluh biar dari rebung...selamatler anak generasi kita...
tak payahlah happening sangat kan?tak kemana pun happening tu... nanti HANYUT ler bangsa kita...kita bawak idea dari barat dan kaji bukan apply terus...

apetbaretto - bukan setakat meniru je kawan...rezeki tu kena halal dan berkat!

mr.khairul said...

Salam.
Sempat tonton tV1 tgk en.kamal skrg ni..
Nampaknya idea skuter cik.ashue da di cilok dan diterima pakai.. Bagus,bagus,bagus.
Kadang kadang,bila duduk sorang2,bila difikir2kan semula,idea tu agak bernas la..

Kesian juga tengok makcik kt fitrah kasih tu,sudah lah hilang barang,mak pula ke rahmatullah..
En.kamal,tolong kirim slm pd makcik tu ya..
Harap2 ada yang menghulurkan bantuan..

MZIskandar said...

Dicadangkan pakai/beli/buat tali bag velcrow.. n potong tangan peragut..

fizzer77 said...

Salam..

Saya memang mat motor. nak komen sikit pasal skuter.

harga motor skuter boleh dikatakan mahal. yang murah ada tapi spare part mahal. tak semua golonag mampu memilikinya.

better meminimumkan pandangan beg tangan kepada orang lain.

baju kurung ada poket kan? kalau nak keluar, bawa ic, lesen dan RM cukup la.

orang lelaki belum pernah dengar jadi mangsa ragut sebab beg duit dalam poket.

just my 2 cent opinion..

mr.khairul said...

Assalamualaikum..
Tuan rumah,oh tuan rumah.
Ashue,
Tn kamal busy sgt ke?
Tak update blog pun..
Selalu ada komen balas.

Tuan kamal selalu tanya, sayang nyawa ke,sayang beg?

Tapi nampaknya masih ramai yang berkira kira tentang harga nyawa masing masing.
Nampaknya,nyawa tetap ada SALE drpd harga yg lain lain..

Terpulanglah..yang paling penting,pandai pandai lah jaga diri sendiri.

EL MARIACHI said...

skuter banyak problem...baru pakai setahun dua dah rosak kena ganti sana sini...orang yang dah biasa pakai skuter tau pasal ni...
kalau nak ketahanan dan most reliable...mau tak mau kena pakai wave atau legenda...

fizzer77 - thanx 4 telling the truth...we share the usefull/worth info here...

berbaloi baloi...ehehehehe...

UMMI said...

eh.. saya tertinggal rupanya ye, pasal moto pasal skuter ni, hehehe, terlepas pandang rasanya, naik moto atau skuter, sama je, kalau dah duduk kat belakang tu kena kangkang juga, tapi tiap2 masalah,Insya'Allah ada jalan penyelesaiannya,

saya sendiri bergerak banyak naik moto dengan suami, oleh kerana saya bertudung, saya pastikan kalau berbaju kurung atau jubah saya akan pakai satu lagi seluar didalam,

bukan kain dalam bentuk seluar tu, itu pun nipis sangat, seluar slack hitam atau gray. kalau rasa tak selesa, sampai pejabat atau kedestinasi bukalah.aurat pun terjaga,Insya'Allah.

beg tangan,bagi bag tangan saya selalu sangkutkan dibahu kemudian PAKAI JEKET DAN ZIP SAMPAI HABIS, jadi beg tangan tu selamat kat dalam jeket Insya'Allah.

itu cara sayalah. mungkin ada lagi idea yang lebih baik, wallahu'alam

ashue said...

Salam.
Mr khairul n yg lain2..
Kamal fnd hashim x la sesibuk mane pun.. Cume dia dah letih melayan karenah rakyat malaysia.
N dah lotih juga berkorban hidup utk negara yg sampai hari ni,xdapat pape..
Habuk pun takdak..
Dah sampai masanya,dia enjoy sisa2 hidupnya dan manjakan diri bersama yg tersayang.

Babe,its ok xterima idea i..
I ada skuter since thn 2000 lg.. Zaman belum ada mosquito or lagenda2 nih..
Dah paham sgt da..
Come on, u bkn xsetuju dgn idea skuter i,tp u xsuka i..
:)

Hidup nih bkn sesuatu yang mudah..setiap kali kita melangkah,pasti ada yg nak tolak kita jatuh..
Dan bila kita jatuh,mereka lah yang gelak besar..

Saya pegang kata2 kamal fnd pd saya, "oleh krn u cantik dan berbakat, xde org yang akan duduk diam tgk u maju dan berjaya"

Even nk bg idea pn,jd masalah pd org kann..
Diorang xth i syape kot..
Klakar..its ok.. Kak laili,ambulans n kamal fnd,jgn pecah rahsia ek!

baby ashue said...

Kamal fnd hashim,
Mlm sabtu/ahad,jgn lupe g ceramah kat masjid, bkn ape, utk menguatkan institusi kekeluargaan.. :)

Idea yg ummi bg,i sokong.
Mcm yg sy ckp kt kamal fnd, sbg org yg freehair,sy rasa malu tgk org yg bertudung tayang betis.. Itu yg sy cube sampaikan..kalau u betol2 th makne aurat,xjd masalah utk pakai seluar kt dalam mcm yg ummi katakan..
Bukanke keadaan tu sama jugak mcm org yg bertudung litup keluar rumah,tp bila org lain dtg rumah,tak pakai tudung..
Sy tak pandai agama.. Apelagi nk berdakwah..

Skuter tu disyorkan utk si penunggang.sbb dlm kes akak kt johor tu,dia yg bwk motor.n xth nk letak beg kt mane,sampai diberitahu utk lilitkan kt cermin sisi..
Kalau beg kecik boleh sangkut kt bahu,mcm idea ummi..then pkai jaket.. Betol! Beg tersorok..
Tp bg org yg suke pakai beg besar2,no choice,kene simpan kt tmpt yg org xnampak.. Br selamat..

Tak tahu lah..
Tak larat da nk tlg fikirkan bg org yg naik motor.
Lu pk la sendri babey..

Teyn_scooter said...

Assalamualaikum.
Nk cmmt skit pasal scoot gak.
Sy pakai scoot lame da,zaman 90an lg..sampai skrg,dah de kete mewah pn,ttap simpn scoot..
Sbg org yg pernah menghabiskan hidup melayan scoot ni,nk kongsi skit la ye:

Scoot ni,kalau pakai,sy skong,mmg xleh bwk laju2..jgn cube2 nk main selekoh2 baring,kang baring la korang selama2 nya..

Pasal maintenance, silap besar la kalo ckp mahal.. Jgn beli motor kalau,xde duit nk jg maintenance.. Cam gini la ye,meh sini sy ajar.. u beli kete bmw,nk g service kt perodua..ada org nk lyn..
Nk idup sdare oi,kene pandai2. Jgn org nk suap je.

Sy ada ninja sbijik,nk g servis kt kdai motor ah kiong.. Sengal tak sengal..kene th la kt mane nk servis bagus n murah..
Baru berbaloi baloi ye..

Pd pndangan sy,setiap satu ada kelebihan dan kelemahan..
Motor biase,boleh bwk,xde masalah,tp pasang la box tmpt letak helmet tu..senang letak beg.. (silap2 kene bwk lari,dgn box2 skali.)

Pakai scoot plak xde la mahal pn..aku dlu anak penoreh getah pn,thn 90an da mampu beli scoot..
Jgn ckp la pasal mampu ke tak.. Kalau kiter nk pakai fairlady,kene la pandai2 berjimat..berusaha la sket.. Asyik nk murah je.. Pakai kancil la..

Pd yg berminat nk pkai scoot, or memang dah de scoot..g web,crik club..special price ktrg bleh bg..

EL MARIACHI said...

teyn scooter said - cakap kau memang ada fakta...aku memang fully agree with your opinion...aku sekarang pakai easy rider jer...gaji ciput bukan cam kau boleh pakai fairlady...

ehehehe...berbaloi baloi...

Teyn_scoot said...

Aku gaji pun xsampai 5 angka..tp nak seribu daya..

Isu peragut ni pn bkn semate2 pasal motor ape yg korang naek..
Kdg2 sbb mangse keadaan je..
Makcik kt penang tu pn bkn naek motor,kene ragut gak..

Aku bkn nk skong scoot sbb aku ada scoot..aku ada gak motor CBR dgn ducati sbijik.. Kalo name mat motor,ada kete pn mesti nk naik motor gak.. Tp pendapat aku,scoot tu bgus utk perempuan la..
Pasal aurat,no cmmt ye Ummi..
Tp pasal keselamatan beg,aku rase scoot ok..helmet pn bley sumbat bwh seat tu,ape lah sgt beg tgn ppuan..

UMMI said...

lah ... tak abis lagi pasal moto skuter ni upanya, emm.. yang kita duk susah ati sebenarnya pasal apa yek, pasal moto vs skuter ke pasal PERAGUT GANAS..

udah2lah yek.. apa kata kita tinggalkan 'iklan2 sampingan' kita sama2 perah otak cari jalan nak mengatasi masalah sebenar.

bagi saya lah kan moto atau skuter sama je.. beza samade kat besar kecil power ke dak..

pasal aurat ke tak, naik moto ke naik keta ke, jalan kaki ke.. PUN SAMA GAK, kalu nak ternampak ke tertunjuk ke.. pun same je..

ok tak semua... kita letak tepi moto vs skuter, kita cari jalan camne nak cantas peragut2 ni semua??

boleh kan...

EL MARIACHI said...

teyn scooter said -
lepas ni aku bolehlah buat bisnes skuter untuk pompuan boleh pakai ninja,cbr,ducati,bmw,fairlady...

ehehehe...berbaloi baloi

EL MARIACHI said...
This comment has been removed by the author.
akak said...

dari observation akak, ada juge yg tayang sampai atas lutut. kita yg perempuan pun mengucap panjang melihat keadaan sebegini. cik abang (entah suami entah pakwe)yang dok depan macam tak kisah je!

Ashue, dari pandangan akak (yg masih bergelut dengan godaan dunia)biasanye yg tudung on-off tu, pakai tudung ke ofis sekadar ikutan atau trend atau malu dengan kekawan.. bukan kerana hukum.
Nak ditegur pun susah sebab 'it's my life..'
ada juge sambil suami pandu kereta, si isteri baru dok mekap dan pakai tudung. tak kisah pun bila pengguna jlnraya lain perhatikan. apa peranan suami?

Wahai para suami,saudara lelaki dn atuk...kenalpastilah golongan perempuan yang akan menghalang anda dari menghampiri pintu syurga.

Berat juge tanggungjawab lelaki ni nak defend diri di 'mahkamah agung' nanti.

Entahlah, akak pun masih belajar..takut terlebih atau tersalah ajar pulak.

Kamal Laoshi, kata nak bersara tapi nampak gaya makin aktif sekarang. Kesihatan kena jaga juge to enjoy time with your loved ones.
Tapi kan, time spent with loved ones dalam masa sakit pun amatlah
priceless.
Sebaiknye biarlah kita semua sihat sejahtera, Aaamiin.

someday..somehow..somewhere (anyone old enough to remember this song?)

akak said...

Rancangan Halaqah malam tadi menarik juga..'Keluar malam'..khusus utk remaja dan ibu bapa.
Siapa nonton?

namaku Lela said...

UMMI,
Tn.kamal kata jangan carik jalan cantas peragut, carik jalan kurangkan mangsa..
=)

UMMI said...

betul gak tu, cari cara nak kurangkan mangsa, tapi kengkadang saya pun setuju dgn pendapat bbrp rakan lain, mangsa ni nasib-nasib gak, macam mak cik kat kelantan (tak silap) tu.

dia tak bawak moto pun kena jadi mangsa juga. jadi kengkadang bukan kita secara tak segaja 'menjemput' peragut ni. dia datang tanpa amaran.

jadi sebelum dia mencantas kita, kita kena cari jalan juga cantas meke..

tuan umah tak nak bagi ulasan ke?

lina 75 said...

abis tu semu x bleh akan nk letak beg dlm baju kot...en kamal oii..

T.Mimpi said...

yang perlu di ingat .. baca la doa sebelum keluar dari rumah dan berdoa la selepas solat agar tak jadi mangsa ragut. Hanya Allah saje yg boleh tolong kita. kalo nak pk pasal handbag nak letak kat mana supaya tak di ragut.sampai esok pun tak selesai..DR Sam saje dapat bantu " Dua Rakaat Settel All Masalah"

generic cialis said...

Interesting article, added his blog to Favorites

Anonymous said...

[url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Bayswater[/url] Canada, famous for hockey, waggish comedians and an unforgiving Arctic climate, is also home to one of the world's longest-ruling political parties. [url=http://dkgoose.com]Canada Goose jakker[/url] Qvoddnpfw [url=http://www.louboutinoutletuks.co.uk]louboutin outlet[/url]
yvcsps 334560 [url=http://www.chilliwackbombersoutlet.com]canada goose women parka[/url] 429527 [url=http://www.beatsbydreaonsales.com]beats by dre christmas sale[/url]

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis