Friday, June 5, 2009

Crime Scene Investigation

1. Ada seorang lelaki yang diberkas semasa berada di tempat kejadian jenayah bunuh. Di tangannya ada pisau yang masih berdarah dan sekujur tubuh lelaki dewasa umur sekitar 50 tahun, penuh liang tikaman dan kelaran, yang nyata baru sahaja mati.

Jika anda pegawai penyiasat kes ini, apa kesimpulan dan pertuduhan yang dapat anda buat bila keadaannya begitu?

kamal fnd hashim

26 comments:

UMMI said...

salam Tuan kamal,

kalau keadaan biasa dah barang tentu kita kata dia lah orang kena tuduh ...tapi tak semesti dia bersalah sebelum terbukti, tah kan dia cuba nak selamatkan mangsa, dia jumpa mangsa dalam keadaan tenat, senjata terpacak, dia cabut konon2 niat nak tolong, tapi malangnya mangsa mati sebelum sempat beritahu siapa sebenarnya yang lakukan jenayah tersebut kepadanya...

erkkk... den tak ponahlak eh jumpo situasi gitu.. kalu jumpo den dulu lari,.,sah memang tak leh jadi pegawai penyiasat den ni!

H.E.H said...

1. menyoal lelaki tersebut, apa sebenarnya yg terjadi, sebelum, semasa dan selepas kejadian

2. kumpulkan semua bahan bukti dan hantar ke makmal

3. siasat persekitaraan kejadian kes, jika ada bukti lain

3. siasat latar belakang mangsa, rumah mangsa, keluarga mangsa, jiran mangsa dan orang terakhir yang bersama2 dengan si mangsa

4. siasat saksi (jika ada) sebelum kejadian berlaku

5. jika keputusan bukti sudah keluar, analisis dan kaitkan dan dengan kes

6. jika ada persamaan, putuskan siapa pembunuhnya

nurdaniella said...

salam tuan kamal.. penilaian pertama pastinya dia adalah pembunuh lelaki tua itu.. tapi, itu cuma andaian sahaja.. mungkin dia cuma berniat untuk membantu.. kerana itulah siasatan terperinci amat2 diperlukan..

fafarafa said...

salam encik kamal.

hehehheh. selama ni jd silent reader. tp bila encik kamal soh jd csi, tetiba teruja nk mengkomen :D

ok...ni analisis sy.

1. lelaki itu akan menjadi prime suspect.

2. direman dan disoal sehingga ada bukti yg menolak dia sbg suspek

3. pegawai csi akan proses crime scene & bukti2 yg dikumpul.

4. jika bukti (ie. DNA, cap jari; etc) menunjukkan bahawa lelaki itu yg membunuh org tua tu, maka dia akan didakwa.

5. jika bukti kata ada pembunuh lain, lelaki itu akan dibebaskan.


setakat ini sahaja analisis sy. time kasih

Anonymous said...

Tuan Kamal, lelaki yang diberkas tu dewasa or juvenile?
Banyak andaian yang boleh dibuat berkaitan kes ni.

Duniamistik said...

Dapatkan Unit Forensik buat siasatan terlebih dahulu.

kebarangkalian ada faktor lain yg membuatkan si lelaki itu berada disitu.

Bagi saya, jangan kita terus Serbu @ Menghukum dahulu. Kena siasat sampai dapat Bukti yg Sahih.

Baru di "judge" @ hakimi kes tersebut.

sekian dari saya.

Anonymous said...

Kena check dulu.. kes nie, kes VIP atau kes VVIP atau anak VIP/VVIP (lelaki yg diberkas). Kalau yer, buat bodo suda.. tutup kes. Tak pasal2 nanti masuk.. walaupun kiter nie ikhlas nak buat keje/carik rezeki halal..

siti murni said...

yg diberkas di crime scene tak semestinya seorg pembunuh..he's a prime suspect & must be proove guilty sebelum dituduh bersalah..am i right tn kamal?

an2blur said...
This comment has been removed by the author.
lina 75 said...

kesimpulan ye siasatan harus di buat sblm pertuduhan...take care guys!

mawar merah said...

Hmm..interesting entry yang menguji minda...one of my fav series is CSI. tapi jawapannya macam sumer orang dah bagi tau...mesti ler kena siasat all angle, dan penyiasat mesti ler creative dan kritis mindanya. Mesti take into consideration motif dia, surrounding area, angle kecederaan vs tenaga dan kedudukan suspect. Tuan Kamal, naper tak buat satu series CSI versi Malaysia? Heronya Tuan sendiri..mesti best!

kamalfnd said...

hulamak! Ramainya CSI!

Kalau saya;-

a)bukti memegang tidak sesekali sama dengan bukti menikam. Yang demikian, saya akan siasat lanjut kenapa dia berada di situ @ hubungannya dengan tempat kejadian, mangsa dsbgnya.

b)saya akan dapatkan laporan forensik pathologist berkenaan punca, sebab dan anggaran masa kematian. Cause of death dan manner of death perlu ketelitian.

c)setelah mendapat jawapannya, barulah saya dapat mencadangkan tindakan lanjut terhadap mamat yang pegang pisau tu samada nak tuduh dia ataupun tidak.

d)Pastu, Kertas siasatan perlu hantar kat Timbalan Pendakwaraya untuk keputusannya.

e)Mayat tadi saya hubungi warisnya untuk diserahkan kepada mereka.

Anonymous said...

kalau cite padayappa ni..org yg pegang pisau tu dah kena hukum gantung dah...hahaha

apa yg en./cik anonymous komen pd jam 7.06pm tu,betul jgak...lumrah dunia,kes tutup mulut...atau tukar cite...
tapi diharapkan setiap kes jenayah yang berlaku di malaysia ni perlu ada pembelaan yang adil.

someone out there said...

damn! it's almost like a thinking skills test in my a levels study..

didn't expect to have the chance to brush up my thinking skills here though..

asilahmuhajer said...

ramai betul csi..heheh. kalau dalam tv. mesti amik senjata tu pastu hantar wat DNA.

karipapsayur said...

hohoho.. cepatlah hapdate! apa jawapannya???

Brahimnyior said...

Tumpang lalu.

Sudah terang lagi bersuluh. Dialah suspek utama kejadian...

Tapi saya akan fikirkan kemungkinan lain, cuma, saya takkan lepaskan dia hanya kerana kesian.

Amacam, boleh jadi penyiasat tak saya ni?

Anonymous said...

apa susah...panggil je detektif conan.confirm dlm masa 30 minit je dia boleh buat taakulan dan orang yg bersalah akan mengaku.....huhuhu

Arifsha Resources said...

x baik tuduh2 kan..kenelah cr bukti dulu kenapa dia ada kat situ.mungkin nk membantu..

♥B.P۞HeaVen eYe۞ said...

kalau saya lah.. maybe i akan lariii terusss... mana tahu kot2 laki tu nak kejar i sebab i saksi 1st ada kat situ... huUHHUh takutnyer..


Regards;
Bungai Pengrindu

nina said...

iskk..panggil conan watpe..pggl horatio caine le..x pun mac taylor pun ok..hehe..jwpn aku lebih kureng same la..bila bc situasi tu,otak dh terbyg Csi...hehehe..wat 2 do..csi is the best..hehe

Blog Rasmi Motivasi Minda said...

Saya mahu lihat kedudukan mayat dan bagaimana corak darah pada lantai atau dinding dahulu.

alidyangon said...

Dr Kamal

Kita buat sholat Hajat boleh kan?

Minta petunjuk dari Allah

Siapa yang bunuh...

Starsky said...

Salam Tuan, Saya Starsky nih dari Bay City Police. Hmmm baru singgah laman Tuan ni atas recommendation sahabat saya dari DBKL. Seronok gak bila ada Laman camni yang ado lontaran soalan supayo oghang kito ni colik tontang persekitaran sekliling. Sekuang-kuang ea, die oghang ni tebukak minda tontang kojo Pulis nih! Berhubung ngan soalan kes ni, den dah nengok betapo serius ea dio oghang ni cubo menyolosaikan kes ini. Ni lobeh kuang cam cito Frantic Harisson Ford. Klu ea sikit yo, yang solobeh ea, kono lah caghik n siasat cam Tuan uleh tuuuu. Lopeh ni, buek lar laee kes camni, buleh kito gamai-gamai tolong buek ulasan. Bagi lar time frame nak sudah an ulasan. Sronok po! W'salam

Anonymous said...

In one of the CSI-Las Vegas episode, got mention the murderer can get cuts on his hands from the knife if stab the victim multiple times.

Anonymous said...

kalau gua jd I.O , tngkap je mamat tu, lokap pastu belasah cukup2 sampai dia ngaku. sonang je, sain cautious statement dakwa. lantak le dia salah ke tak, janji kes selesai.

amacam

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis