Saturday, August 16, 2008

tanpa makna

16 Ogos 2008

"Entah apa silapnya, udara Sabtumu berbeda dengan Sabtuku..atau apa ruang nafasmu yang menyempitkan dada? Lalu, bagaimana untuk berlapang dada? Mudah. Kau hirup sahaja nafasmu sedalam dalamnya dan beritahu kalbumu yang engkau ingin hidup jujur..kalau kau punya sebatas sahaja, tanam dan semai hingga jadi dua batas dan seterusnya..."

Ada ketikanya saya juga kecewa (khusus bila aku cuba menjadi manusia). Ada kalanya saya juga merasa hiba (khusus bila aku cuba menjadi seorang orang). Tapi, saya terus juga melangkah dan mengheret diri ke hadapan..tanpa sesal tanpa silu. Noktah.

Kalaulah masa dapat diterbalikkan, saya tetap akan melalui jalan yang sama ini. Bahkan barangkali lebih gagah kerana pengalaman mendewasakan dan mengajarku erti pengorbanan.

Bila bila ada yang lain mengatakan mereka mahu mati sahaja( daripada melalui kehidupan), maka saya akan bertanya,' adakah kau pasti? atau kau hanya tidak mahu hidup?'

Ini 2 dunia yang berbeza. Mahu mati? Ahh..jangan susah susah bagitahu dunia! Terjun atau tenggelamkan sahaja dirimu yang tidak mempunyai apa apa makna itu. Kan kau mahu mati? Perlu apa kau menyebut tentang dirimu lagi kepada sesiapa sahaja?

Cumanya kalau yang kau sebenarnya hanya tidak mahu hidup, makanya beritahu kepada seorang dua. Mudah mudahan kau akan mendapat bantuan dari mereka yang mengenalimu..

Entah apa sebabnya, kadangkala ramai daripada kita yang keliru dua perkara ini. Mahu mati atau sekadar tidak mahu hidup? Jurangnya bak langit dan dasar neraka. Mahu mati kerana kecewa, gagal dan ranap cinta misalnya? Eh, bukankah kau menghukum dirimu? Perlu apa kau melihat gagalmu sahaja? Atau kau memang suka yang lain tertawa?

Bangkit!Bangkit!! Lihat kelilingmu. Belum pernah sejarah manusia tiada hiba. Adam dan Hawa juga terfana, inikan pula kita manusia!! Yang penting, kau tetap berjuang dan mara. Bukannya menangis melihat kegagalanmu sahaja tetapi melangkah membawa semangat membara; bahawa kali ini atau seterusnya kau akan berjaya.

Tiada kejayaan tanpa usaha; yang cekal dan tabah sahaja yang berjaya.

(Lebih baik begitu kalaupun tanpa makna..)

kamal fnd hashim

2 comments:

qul said...

Apa sebenarnya??
Lebih baik begitu kalaupun tanpa makna??...

iedasa said...

idup mesti teruss!!

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis