Monday, February 8, 2010

Segamat yang terlampau!

PECAH PANGGUNG WO!!!

Itulah yang boleh saya katakan tentang kehadiran penonton untuk program tajaan Persatuan Silat Cekak Ustaz Hanafi di Uitm Segamat Sabtu lalu. Bukan sahaja duduk menempek kat tangga, kat lantai pun ramai setinggan! WA CAYA LU LA!!!

Semenjak tiba di hotel VIP ptg itu , Brader K dan Brader I jadi Liason Officer. Mamat mamat ni cool gak walaupun mula mula kekok sebab penceramah ni bangsa meriah!Maklumlah, mulut tak cebok! Sampai waktu balik pun, 2 kereta eskot! Aduhai!

Dan pastinya yang layak ditahniahkan adalah Pensyarahnya Cik Puan Rafiaah Bte Abu. Berkoyan koyan mesej jemputan dihantar yang saya tak balas. Tapi, dia tetap kebal! Dia tetap berusaha menjejak kamal affandi dan akhirnya gua surrender la!

Malam itu, semuanya agak meriah. Mentelah ADO Segamat pun ada. Pastu, i tell you, student kat situ sporting belaka. Macam sorang brader yang kujadikan mangsa sebagai perogol kelas atasan tu!hahaha!! cian dia kena raging dengan wa! Tak masuk lagi bab mukanya merah menahan sakit kilasanku!he he he

Apapun, kenangan ceramah ini amat besar ertinya pada si kerdil sepertiku. Bahawa belia2 itu wajar diukur pada akalnya dan bukan pakaiannya. Dan inilah yang mahu kubuktikan bahawa adik adikku kalaupun berseluar jeans dan bertshirt sahaja, nyata mereka juga besar jiwanya.

Tentang Uitm Segamat -bangga dapat menghirup udara yang sama di dalam dewan yang sesak itu kerana ternyata ada lagi insan yang masih mahu mengangkat harga nyawa manusia. Insan insan yang masih sanggup mendoakan kepada adik adikku. Inilah anak anak harapan bangsa yang tahu bahawa kita semua sama dalam duduk dan berdirinya.

Tentang Surrender- Eh, kenapa pulak menyerah? Tak pernah pun dengar mulutmu dan perkataan ni? Gila ke mahu menderhaka pada guru?! Apa maut itu hasratmu? (bila kali terakhir kau mengirim doa buat ibubapa dan guru gurumu yang kini sudah tiada? Atau masa smsmu lebih utama daripada Fatihah sejengkal dua?)

Natijahnya, kalau mahu ilmu berkat, hormati kedua ibubapa dan gurumu. Nyatanya kau akan tetap di dalam rahmat mereka dan RahmatNya!

Buat semua di Uitm Segamat, jangan mudah terlupa pergorbanan, perjuangan anak bangsa ek! Terlampau!!

15 comments:

.anyzztawfik. said...

tgk!
uitm segamat glemer !
;pp

btw,thanx sudi datang :))

ikazrima said...

trima kasih en.kamal pujian en kt ktorg. ceramah mlm tu mmg gempak, xrugi penasiht silat cekak kami jmput en.kamal dtg mlm tu. thx sebab sudi tulis tentg event mlm tu kt blog en.kamal. InsyaAllah bekesempatan kte jumpe di lain hari. huhu

ahkilaz said...

terbaik wok!!!! best gler ceramah mlm tu..input2 pon best..boleh di praktik kn..gogogogo uitm segamat n sch uitm segamat..all da besh 2 en kamal affandi...

zeqzeq said...

selamat kekal maju teguh walaupun berkuasa nanti..

semangat kobar2..adik2

kenyalang said...

Anak2,
Ddoakan moga kamu berjaya di dunia dan akhirat. Kamulah pelapis dan harapan bangsa dan negara.

semoga semangat berkobar-kobar itu kekal selamanya.

-syiera- said...

thanx byk2 kat en kamal kerana sudi luangkan mase bersama kami untuk memberikan tips-tips yang berguna untuk keselamatan diri kami.. kami akn sentiasa mendoakan keselamatan adik2 kami..thanx jgak kat uitm segamat dan juga psscuh segamat yang byk membantu dlm ceramah ini..

Fatin Nazira Haji Jaffry said...

terima kasih kerana dtg ke uitm segamat & memberikan input yg berguna..^^

siti said...

tuan kamal,bagai langit dgn bumi kan jika dibandingkan dgn ceramah anda di um,program FEMINA???kesian kan..huhu

Anonymous said...

thanx bebanyak sbb sudi dtg segamat yg blh dikatakan ujong dunia ni..kiri kanan hutan kan..
tip2 yg en kamal bg sggh b'guna...n ceramah en kamal gempak gile...anyway thanx again...
(^V^)....hidup cekak!!!!

alwani yuhanis bt yusop said...

salam..
encik kamal!..
thnx sgt2 coz dpt dtg uitm segamat yg memg segar amat ni..
haha!!..
dan..
thnx gak sbb dah bg kami byk info2 yg bergune..
kami akn praktikkan semua tunjuk ajar encik kamal dgn baik..
thnx a lot..
semoge trus sukses yep!..
~

charp_ieqa said...

uitm segamat dihatiku~
thnx en kamal sbb masih sudi dtg wlupon dah 1 tahun stengah dipujuk rayu~
keh3...
klu de mase, dtg lagi..
you rock!!

l said...

like your ceramah so much :)
interesting + energetic
huhuhu :)

ashue said...

My dear Siti..
Jgn kecik hati bila dpt th ceramah di UM mungkin ada bezanya dgn di UitM br2 ni.

Btw,kita dlm dunia biznez n biznez kita = service.
Basically its depend on d pymt.
And dats y,kita ada money back guarantee.
If u pay more,then u deserve d btter service.
Tp kalau u byr,let say 2k n u rasa xpuas hati dgn our service, then let us know.. Jika sbb2 yg dberikan memang munasabah,then kita pulang kan duit u.

Bukan nk kata kamal fnd mata duitan..
'Oh pymt lebih then service pun superb..pyment cikai,service pn cikai'
Tak jugak sebab ada program2 yg diberikan agak murah seperti di sekolah rendah/menengah.

IPTA/IPTS selalunya dlm rate yg sama je..

Gomen n swasta mesti ada beza.

And pernah jugak ipta dpt murah dlm 2k siap pakej dgn 'tunnel of violence'
Uitm melaka xsilap. Knape murah?
Ada sbb2nya..

And PLUS misalnya 4k, 4 half day prgram,siap bg hotel 5star(xmain cikai2 ni) dgn bilik suite(primula,KT) + flight ticket.
2thn da contract tour satu msia,
Xpernah pulak dia mintk duit balik sbb xpuas hati dgn servis yg dberi.

My dear Siti,
Hope u'll understand the situation.
And again,kamal fnd bkn mata duitan. Dia juga seperti kita ada org tua n keluarga yg nk dberi mkn..ada kereta yg ndak di isi petrol, ada bil2 yg perlu dbyr.
And staf yg perlu dbyr gaji.

=) take k,dear!

Cheers,
Ashue.

nizz said...

thanks sudi dtg kt UiTM segamat..
mmg best giler r ceramah aritu...
klu blh dtg la lg ea...

kecik said...

ya,ya. sungguh terbaik tuan memberi ceramah.

santai + energetic and paling penting sampai kepada audience intipatinya. thank you. :)

*student UiTM Segamat.

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis