Thursday, October 10, 2013

2 Dunia, Okt 9.

Matahari masih belum memancar ketika itu. Perlahan lahan kuseret kaki tanpa alas kerana tiada gunanya; kaki kananku tak mampu mencengkam selipar mahupun sandal lagi. Tepok lagi tidak mampu. Namun, kalaupun hati meronta mahu segera sembuh, segan mendongak ke langit memohon ke Hadrat Yang Esa kerana banyak lagi limpahan rahmatNya kepadaku.

Berkira kira untuk membaca akhbar, niat terpaksa kubatal kerana mual loya yang menendang tekak berlumba mahu keluar. Dan begitulah ke-normal-an harianku dek kerana, kata doktor, kesan radiasi. Hanya yang rapat tahu tentang muntah2 ini kerana bisa menyaksikan dalil seksanya.

Aku harus segera bersiap kerja. Hari ini ada undangan. Jam 1030 pagi mula hingga 1230 tengahari, aku harus berkarya tentang cegah jenayah. Sebelum berangkat, kupanjatkan doa kepadaNya agar lidahku fasih, tubuhku betah dan tidak dilanda musibah. Hati pula, sepanjang perjalanan baik ke sini atau mana mana, tak putus bertasbih kepadaNya. Amin.

Tiba di Kompleks MAHB, segak dan gagah sahaja langkah kuhayun walhal gunatenaganya 2 kali ganda; satu menampung badan dan satu menjaga rentaknya-supaya terselindung cacat kakiku. Sengaja kadangkala aku mereka reka gerak tubuh bagi menyembunyikannya. Dan dalam ruang yang penuh manusia itu, aku terus berkarya hingga selesai segala hajat pesertanya.

Tak siapapun menyangka bahawa di penghujung2nya itu aku sudahpun terawang dan merosot tenaga. Kerana itu,  sebaik mahu beredar untuk MRI yang dijadual jam 2ptg, aku menukar keputusan untuk berehat sebentar di kafetaria di Kompleks itu. Semangatku iya gagah tapi jasadku lelah.

Menghimpun kembali tenaga, berdaya memandu semula menghala ke Petaling Jaya. Lewat kira kira sejam dan semua petugas resah bimbang terjadi apa apa padaku. Lucu!! Aku sendiri tidak pernah menduga begitu! (Cuma kini aku harus memikirkannya juga.)

Jam 3.15ptg, usai menukar pakaian, dengan seragam rasmi hospital yakni seluar cerut dan baju bertali warna hijau muda, datang jururawat yang mahu memasukkan jarum membuka saluran darah di tangan kiriku. Ditepuk tepuk dan perlahan lahan jarum ditusuk. Sakit? Kalau iya sekalipun takkan ku bersuara kerana bimbang hilang machonya!

Selesai itu, langsung sahaja ke kamar MRI. Dibaringkan, dipakaikan headphone di telinga dan dua lapis selimutnya. 20 minitku bersama Jac Victor dan kemudian satu suara memberitahu mahu dikeluarkan sebentar untuk disuntik kontras. Aku mengiyakan sahaja. Dua susuk tubuh menghampiri dan melakukannya. Selang 5 saat, terasa sejuk baik air batu masuk ke dalam uratku dan memulakan perjalanannya melalui jantung dan salur darah mahu hingga ke kepala! Dan aku disorong semula ke dalam mesin imbasan untuk selama 20 minit semula.

Apa dalam fikiranku? Ikut rasmi manusia, penat sudah melalui episod ini. Tapi aku mematuhi rasmi insan yakni pasrah dan redha. Segalanya ini bukan kerana aku berkira kira buat memanjangkan usia tetapi usaha menjaga amanahNya.

2 jam kemudian, doktor pun menerangkan segalanya. AVMku dikit kecilnya daripada 23mm kepada 18mm sudah tetapi bengkak di otak dan tisu sekelilingnya sudah semakin besar. Juga, jawapan kepada kenapa Foot Drop dan beberapa komplikasi lain masih belum dapat diungkap kerana ini kali pertama sepanjang kariernya keadaan sedemikian berlaku. Bahkan, seorang lagi pakar neuro lain akan dipanggil bagi membantunya.

Sebelum sempat Doktor membayangkan perlunya menginap di sana untuk pemereksaan lanjut, (kerana aku khuatir mengganggu persediaan ibuku untuk Hari Raya Korban), berjaya juga diyakin dan menyakinkan penangguhan kemasukanku ke minggu hadapan dengan syarat ubat yang dibekalkan ditambah dos dan frequensinya. Katanya juga, kalau ada apa2 berlaku, harus segera berhubung dengannya. InsyaAllah tiada kecuali kalau telah tertulis ajalku.

Nah, dalam satu hari ada 2 peristiwa; Yang satu mendatangkan gembira kepada yang lain, yang lagi satu ujian buatku. Sementara aku pasti akan menggembirakan yang lain, aku juga berharap aku diberikan khabar gembira. Kalau2 tiada dan sudah sampai masanya, hanya nyawaku yang terpisah dari dunia sementara kasih sayangku, legasiku dan ilmu yang kucurah insyaAllah mekar sentiasa.

Kalau2 berlaku yang di luar jangka, jangan bersedih seolah olah aku tidak pernah mengajarmu erti tabah, sabar dan redha.


Kamal fnd Hashim

6 comments:

Maine said...

Call ju aljafri. She is Chinese mualaf who is skilled in neuro... Wthout machines. 03 7727 0263. In retrospect, if u want to use Darul syifa, call kak raw, Felda gedangsa, urutkak n balut, cari fb dia. 017 3059 782

Anonymous said...

try berubat secara pembedahan batin...pegi alamat ni
FLAT SENTUL UTAMA
JALAN TAMAN DATO SENU 26
51000 SENTUL
KL
RAMLI BIN YON
0175180350

Anonymous said...

Saya tak suka baca entry macam ni !!!!!! Semoga cepat sembuh dan dapat terus berbakti kepada anak bangsa... (T T)


Maizura Md Ismail
jelutong, Penang

eidadie said...

asslm...boleh saya dpt akaun bank awk? saya nak share dgn kengkwn2 keadaan awk hoping they can donate some...awk pernah tlaked in their safety campaign....so everyone is curious of your conditioned and hopping you will get well...

Nina Najib said...

Pendirian Liqa' Asatizah berkenaan pembedahan batin

Selepas meneliti unsur-unsur yang terdapat dalam pembedahan batin yang diamalkan sesetengah perawat seperti membedah tubuh badan dengan tangan kosong atau tanpa peralatan moden, membetulkan tulang tanpa sentuhan fizikal, menggunakan peralatan ghaib, pengubatan jarak jauh dan seumpamanya, dapat disimpulkan seperti berikut :

1) Pembedahan batin adalah suatu hakikat yang kabur kerana tidak boleh dibuktikan dengan naql, aql dan sains.

2) Pembedahan batin tidak mempunyai sandaran hukum daripada Kitab dan Sunnah Nabi SAW mahupun amalan salafussoleh.

3) Hujah mengaitkan pembedahan batin dgn pembelahan dada Nabi SAW sebelum diangkat menjadi nabi dan Isra' adalah batil kerana perkara tersebut adalah irhas/mu'jizat yg tidak boleh dikiaskan kepada bukan nabi.

4) Pembedahan batin telah diamalkan dalam agama lain dengan begitu berleluasa seperti Kristian atas nama spiritual healing, psychic surgery @ operation, jirahah gharbiyyah atau jirahah ruhaniyyah. Ini menunjukkan, Islam, iman dan taqwa bukanlah syarat utama pembedahan batin boleh dilakukan seperti dakwaan sesetengah pihak.

5) Tokoh-tokoh awal perubatan alopati Islam seperti Ibn Sina, al-Zahrawi, Ibn al-Haytham, al-Razi, Ibn Rusyd dll menunjukkan perubatan moden adalah sebahagian daripada perubatan Islam (bukan sahaja al-tibb al-nabawi) sekaligus menafikan jenis-jenis perubatan yang mencarik adat.

6) Pembedahan batin diyakini menggunakan khidmat jin @ qarin yang dikhuatiri boleh membawa kepada syirik berdasarkan nas-nas al-Qur'an dalam surah al-Jin ayat 6 dan surah al-Zukhruf ayat 36.

7) Pembedahan batin termasuk perkara mencarik adat yang mampu dipelajari dan boleh dilakukan secara berterusan, ini menunjukkan ia bukan karamah atau ma'unah sebaliknya lebih dekat kepada unsur-unsur sihir dan sya'wazah.

8) Masyarakat Islam dinasihatkan meninggalkan rawatan syubhah seperti pembedahan batin dan kembali kepada al-tibb al-nabawi spt menggunakan ayat-ayat syifa', doa ma'thur dll atau kembali kepada perubatan alopati (moden) yang tidak bercanggah dengan hukum syara'.

21 Julai 2011

Ahli liqa':

Ustaz Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri ( Mursyid Liqa’)
Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman (Pengerusi/ Moderator)
Ustaz Dr Abdul Basit Abdul Rahman,
Ustaz Dr Zahazan Muhammad,
Ustaz Hj Mohammad Nidzam Abdul Kadir,
Ustaz Hj Aizam Mas’ud,
Ustaz Hj Hasrizal Abdul Jamil,
Ustaz Dr. Khairuddin Aman Razali,
Ustaz Imam Muda Asyraf Mohd Ridzuan, (Tidak Hadir)
Ustaz Ramadhan Fitri Elias, (Tidak hadir)
Ustaz Dr. Maszlee Malik,
Ustaz Dr.Ahmad Wifaq Mokhtar,
Ustaz Syed Mohd Norhisyam
Ustaz Zamri Zainuldin 'Mantop'
Ustaz Abdullah Bukhari Al-hafiz
Ustaz Ahmad Husni Abd Rahman
Ustaz Shauqi Othman

Disahkan dalam liqa' pada 18 Ramadhan 1432

Sumber : http://papismatrg.blogspot.com/2011/09/pembedahan-batin-boleh-membawa-syirik.html

Anonymous said...

Akaun Kamal Affandi Public Bank- 4007 85 2927

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis