Wednesday, December 31, 2008

Last Kopek

Se-malam sahaja lagi dan kita melangkah ke tahun baru 2009. Berkobar semangat dan segalanya menetapkan :-


A)azam baru

B)azam lama yang diperbaharui

C)azam baru yang mahu dilamakan

D) Masih tercari cari sesuatu yang tidak bermakna untuk jadikan azam?

Ahaks!


Ini pedoman dalam membuat keputusan kalau kalau sukar buat penentuan azam baru;

Tanya dirimu mana lebih baik;-

buat baik dengan niat jahat atau berbuat jahat dengan niat yang baik?

kamal fnd hashim

19 comments:

UnaChenta said...

Saya nak buat baik dengan niat baik..ahaks!!

nurdaniella said...

saya pun nak buat baik dengan niat yang baik..

Noorlaili said...

saya juge...nak buat baik dgn niat baik..!!!ANDA BAGAIMANA??

H.E.H said...

Salam,

Selamat Tahun Baru 2009

Tinggalkan yang busuk, buang yang susuk
Tinggalkan yang keruh, buang yang luruh
Tinggalkan yang buruk, buang yang keruk

Ambil yang jernih, tunas dan benih
Ambil yang suci, kotor dan cuci
Ambil yang bersih, susun dan sisih

kamalfnd said...

saya akan terus buat jahat dengan niat baik...ha ha ha

biar nampak biadap, tapi sebenarnya beradab..he he

akak said...

Pandai Kamal menguji!'The end does not justify the means.' Betul ke akak quote?
We can't change the world, we can't change the country, and most of the time we can't even change our own family. But to make a change, we can most certainly change ourselves. Mulakan dengan diri sendiri. Dan jangan get upset kalau orang tak menghargai kita but make sure kita ada harga diri.
Apa pun, just be good, do good and feel good.

akak said...

Assalamu'alaikum wrwb.
Adik-adik, anak-anak, saudara ku seAqidah.
Kita baru sahaja menyambut awal Muharram 1430H. Baru saja kita membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah. Baru saja kita bersyukur di atas hidayah dan segala ni'mat yang melimpah ruah daripada NYA selama ini. Baru saja kita mohon keampunanNYA bagi segala dosa kita. Baru saja kita mohon segala yang terbaik bagi kita dunia dan akhirat.
Namun hati akak sedih dan kecewa bila mendengar bisikan, ada insan-insan yang dikenali (or do I really know you?) menyambut New Year 2009 dengan sambutan-sambutan yang terhidang di padang-padang, di hotel-hotel, di club-club dan di mana saja lagi yang kononnya 'happening', leka berhibur dan bebas bergaul.
Katalah akak ni kolot, ketinggalan zaman, tak ngerti bersosial.
Namun apakah hasilnya dari segala yang dikatakan 'happening'?
Ya Allah, I ask for your compassion. Please forgive me for my weakness for not being able to do as much as I had hoped to help others. Please give me the strength to carry on, even if only to touch the heart of one, to change the life of one for the better. Amin, Amin, Amin, Ya Rabbal a'lamin.

kamalfnd said...

betul gak akak ek..bak kata ashue, cakap tak serupa bikin ek.

haa, dengar semua komen akak tu.

su said...

salam tahun baru 2009 dr su, sabak bernam!

senyum slalu!

fr said...

haha..buat baik ngan niat baik ok...buat jahat ngan niat baik pon ok...sumenye mula dr niat...he he he...

RiysesLady said...

saya nak lupa kan seseorang..
boleh ker?
huhuhuhuhu

Catz said...

buat jahat dgn niat yg baik..kdg mmg mcm tu kan..nak sampaikan sesuatu yg baik kena dgn cara yg nampak jahat..
cuma org yg 'celik' dpt menilainya..

CaBaiKeRinG said...

salam

saja melompai mai...

bestnya kerjaya you... mencabar...

huhuhu

semoga berjaya..

kalau senang vsiit i... boleh jadi geng bas sekolah!

www.cabai-kering.blogspot.com

baby ashue said...

sy nak buat baik,dgn niat baik..
And buat jahat,dgn niat jahat..
X hipokrit..
Malah lebih bersungguh2..

Azam tahun baru,nk balas dendam pd org yg buat jahat n aniaya sy selama ni. Bley?
Hahaha.


Mana jebat derhaka ni? Ello?

akak said...

Assalamu'alaikum.
No problem kalau nak balas dendam pada orang yang aniaya kita dulu.
Cuma, bila orang lama ni fikir-fikirkan semula,rasanye
kita ni insyaAllah lebih baik (sikit) dari dia. Kalau kita balas dendam, maknanya kita ni lebih kurang sama je dengan dia.
Jadi, baiklah mohon padaNYA agar digantikan dengan yang lebih baik di dunia dan akhirat serta mohon kita terus diberi ketabahan, kesabaran dan kekuatan dalam menghadapi ujian hidup ini.
Kekadang DIA nak nguji kita sejauhmana kita ingat kepadaNYA.

Maaflah. Ini cakap-cakap orang lama yang ingin mengingatkan diri sendiri juga.

baby ashue said...

haha.. thanx akak..
actually sy berckp dlm konteks bergurau je..

kalau nak balas dendam pada orang..bagi peluang saya hidup semula pun tak terbalas..

syukurlah saya antara hamba2 Allah yg sabar,saya rasa..

and mengulas isu mengapa ramai yg suka menyambut New Year di dataran, club or any konsert..i rasa itu hak individu..

contohnya, ada juga ibu bapa yang membawa anak2 ke dataran.. melihat sendiri betapa kuatnya perpaduan kaum di Msia..SAMBIL berhibur..
orang melayu dengar lagu cina, org cina dengar lagu tamil & hindustan, dan org India mendengar lagu melayu.. malah ada persembahan dari kaum2 iban, kadazan etc..

kalau timbul isu perkauman, mula lah yang sana nk melenting, yang sini nak menuding jari, tapi bila ada majlis yg membantu seluruh rakyat berjumpa, bersatu.. pasti ada yg merungut..

ini bukan masalah ortodox..

tapi pemikiran dan pembawakan diri masing2..

yang baik di bawa pulang.. yang buruk, sendiri mau ingat.


and one more thing, pada semua rakyat malaysia,
bukan semua yg free hair tu jahat and tak semua yang bertudung tu tempatnya disisi Allah..

baby ashue said...

biase lah remaja.. zaman berseronok!
lagipun remaja sekali jerk..
nanti dah umur 35>, nak g konsert, club.. dah malu pulak..
org ckp tak sedar diri..
buruk rupanya! huahaha..

silap2 kene bawak husband and anak2..

kahkah..

akak said...

Betul ashue, masing2..
Bila dikuburkan ramai-ramai dalam satu liang pun, kena interview masing-masing juga.
Orang lama ni mendoakan semoga semua orang muda akan sampai target umur untuk berhijrah. Bimbang tak kesampaian.
Bila dah cukup dewasa, pandai2lah bimbing jemaah masjid masing-masing sama ada nak bawa ke majlis ilmu atau ke club. AlQuran dan Hadith tetap relevan sebagai panduan hidup dari dulu, kini dan selamanya.
Orang lama dah bersuara demi amanah.
Wassalam. Fi amanillah.

jebat derhaka said...

no komen...yg pentingnya hati masing2...ikhlas dan jujur...tiada maksud tersembunyi...

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis