Wednesday, January 7, 2009

Budiman Zaman

Ramai yang bertanya samada benar saya adalah budiman zaman-karektor dalam PSA tatarakyat satu masa dulu di RTM- dalam slot Kenali Diri. Suara mcm chipmunk tu! And...hanya nampak kaki, tangan sahaja.

Yup. Gue lah tu.But yang hairannya; depa dapat juga mesej yang disampaikannya walaupun cukup sarkastik penyampaiannya!he he!AIB AIB AIB!

Entah lah but saya percaya suatu perkara, kalaupun serius, kaedah penyampaiannya tak semestinya rigid dan serius kan? macam kesedihan jugak le..takkan semestinya nak tunjuk sedih mesti nangis(macam dalam drama.AHAKS!)..hmmm

Karut!!Ada yang kata gitu gak!Sedih mestilah leleh airmata!eh, tapi ada gak orang gembira dan leleh airmata kan? hah, amacam?

Ini masalah persepsi sebenarnya. Macam 50 sen tu lah..ada nampak?

Pada sesetengah orang, ianya adalah harga kebijaksanaan. Contoh; Makbapak naikkan belanja sekolah 50 sen tahun ni untuk pelajar..HULAMAK! Syurga untuk pelajar tu! But dalam masa yang sama beban untuk keluarganya ek?

Pada sesetengah orang ia harga kemanusiaan. Contoh; derma 50 sen untuk tabung palestine atau nyawa manusia dah ok dah tu. But boleh lak hantar SMS beratus kali untuk AFundi ek?

hmm...AIB AIB AIB

BUKA MINDA, BUKA HATI, KENALI DIRI!

kamal fnd

15 comments:

Xiaojie said...

Peace be upon you.
You are right Kamal Laoshi. There are tears of sadness and tears of happiness. But its not a sin when one can still smile even in sadness and in disappointment, for the strength to carry one. And you are right again that people do perceive things differently. If we know that we're on the right track, it doesn't matter what others think or say. One thing for sure, you Kamal Laoshi, are on the right track. Keep up the good work.

H.E.H said...

salam..

kenapa watak budiman zaman dimatikan begitu saja, tiada skrip baru ke?

kamalfnd said...

Thanx xiaojie. I am honoured to serve mankind.
HEH. bukan takda skrip but mati tak berkubur..maklumlah, benda kalau baik orang tak suka.

baby ashue said...

Budiman zaman diberhentikan bukan xde skrip br tp.. Penganalisis jenayah kene tipu..
Hukhuk..

Budiman zaman mulut cm gampang,tp baik hati..
Kann??

jebat derhaka said...

bila seseorang itu jujur...pasti akan dibenci,perasan tak?bila orang tu kaki putar...bodek segala...mesti disanjung...bila jujur...dikata mulut jahat...mulut orang angkuh...satu lagi realiti kehidupan...

Noorlaili said...

Sokong kata-kata jebat
Lumrah kehidupan....
Dunia...dunia...manusia..manusia..
Apa-apa pun Tuan Kamal dah buat yang terbaik, terpulang pada bapak-bapak..ibu-ibu & semuanya untuk menilainya...

baby ashue said...

Dunia ni memang bukan utk org baik2..



(rindu kt sharlinie)

baby ashue said...

Tgk drama Laila Majnun,tv3 n tv9..
Dlu sy pernah ckp,baby yg dirogol,bila besar mesti xditerima.. Sdgkan,itu bkn kehendaknya.. Tgk lah,drama tu.
Semua jijik dgn si Laila tu.. Alahai Manusia2.. si umi majnun yg kononnya bertudung pun,hati busuk.

Ajaran sesat kot diorang ni..

xiaojie said...

I agree with you (ms?)baby ashue. Its sad that the true victims seem to be branded as the 'guilty' ones. And its not only in dramas/movies but also in reality.
I have also noticed that quite a no. of tv programs are portraying muslim ladies with hijab as being weird, cruel and bad mouthing others, and pakciks with their scull caps/songkok as being dirty old men.
What a pity! No doubt such people do exist but its a bad portrayal of the good majority. I'm rather offended by it because its like saying my tudung clad mother and sisters are like those drama characters.

Anonymous said...

baby ashue..
Xsemua yg bertudung tu jahat.

baby ashue. (ms) said...

E'eh,jd sensitive issue la plak.
I juz ckp tntg drama Laila Majnun je.
Jgn emo plak. Siape mkn cili,dia terasa pedas.
And,reality pun apa kurangnya. Tgk kt lubuk tupah,yg byk kes semuanya bertudung. Tp i xckp semua yg bertudung tu jahat. Mak i pun pakai tudung gak.

Eh,tn punya blog ckp pasal budiman zaman la,apesal ckp pasal tudung plak.
Lari topik ni!
Btw,mulot i memang gampang cm budiman zaman gak.

Tet!

xiaojie said...

Making sweeping generalisation statements is a dangerous game. Tn. Kamal has a way with his words. Learn from him.
We're just human and tend to forget that things we say can backfire, reflect on who we are and hurt others too.
I'm not a good writer or speaker but I'm always learning as I read blog postings and comments.
Keep on commenting Baby Ashue. I'm learning from you too.

DeeN said...

Ya, setuju sangat dengan baby ashue pasal contoh dlm drama tuh. Yang menjadi mangsa dijadikan sasaran [kejian, umpatan dll], bagaimana pula dgn pemangsa? Bebas begitu sj. Realitinya memang begitu.

Dunia! Dunia!

fresh air and smell of wood said...

salam
o...saya x tau plak en kamal jadi budiman zaman...walaupun masa tu saya kecil lagi..tapi saya faham la apa pengajaran yang nak disampaikan

baby ashue said...

budiman zaman tu xla lame sgt. Dlm thn 2005 2006 kot..

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis