Monday, January 19, 2009

MMHE

Terpacak di dalam stadium perbandaran pasir gudang,di celah ribuan kakitangan yang menyertai MMHE Family Day, amat mencemaskan! Masakan tidak, semua sedang asyik dengan aktiviti masing masing di lantainya, aras 1 malahan kerusi aras 2 stadium tertutup ini.(tapi muka tetap cool!)

Walaupun dah veteran dengan ceramah dan bengkel, dalam fikiran tercongak congak cara nak tackle audience. Hmm...AHA!Akhirnya gue dapat idea. Buat biasa je!Ha ha ha

Terdengar track mission impossible dan terus lari atas pentas. Pegang mic dan membebel sampai abis!ha ha..(alhamdulillah, kata j/kuasa Family Day ni bro ezry dan konco konconya; semua puashati dengan sesi..dia kata le!!)

Dalam sejarah karier, kali terakhir berdepan dengan crowd yang ramai adalah berjumlah 1000 dekat UiTM Segamat dulu dulu. Kali ini lagi ramai. Katanya dalam 1500 ada pada masa tu.

Apa bezanya ya?

MMHE ini menyentuh hati kerana dalam ribuan syarikat di Johor, MMHE mengintrepretasi maksud keselamatan dengan luas. JKJR, PDRM, JPJ, Jab Kimia, Alam Sekitar, JPA macam macam ada termasuk patik pacal yang hina. Dan inilah yang sepatutnya dicontohi oleh lain lain pihak yakni melihat kakitangannya sebagai aset syarikat dan bukan hanya sekadar statistik! SALUTE!

So, are you an asset or are you merely just a statistic?

Kamal Fnd Hashim


p/s Family Day MMHE jugak mengubat luka hatiku yang berbalar.

28 comments:

nurdaniella said...

saya cumalah seorang kerani cabuk yang amat jarang dihargai.. entah bila dapat mempunyai perniagaan sendiri..

Anonymous said...

Ezra la bro!! bukan ezry!

xiaojie said...

The majority of us are mere statistics. Once a female colleague was beaten in the basement car park. She was hospitalised. Only then the management stationed 1 measely guard at each of the basement levels. Later cars and offices got broken into. Security cameras/cctvs were installed in the basement and lifts. Initially I saw the cameras functioning (making 180' turn) now all the cameras are still. I wonder if they're just for show now.

Anonymous said...

Thanks Tuan, for exploring the great sharing with us at the Stadium last Sunday. We hope to have more educator like you in this country.

Be strong and continue to serve for betterment of the society.

Salam hormat from the team at MMHE, Pasir Gudang.

reza! said...

talk yg bagus dan mencuit hati,
lagi-lagi tang yg potong 2 tali tapi putus 3 tali tu..

mendalam maksudnya..
hahaha..

baby ashue said...

Syape kamal fnd tu? Bgus sgt ke dia bg ceramah? Semua tmpt cerite bnda yg same je.. Xpenat ker?

Hahaha!
Tet!

baby ashue said...

Syape kamal fnd tu? Bgus sgt ke dia bg ceramah? Semua tmpt cerite bnda yg same je.. Xpenat ker?

Hahaha!
Tet!

Anonymous said...

You WORLD lah Tuan. That was a very good speech with spontaneous humor and kinda attractive information to all mankind.

You deserve the best and good luck for your future.

May we meet again in another edition of Malaysia Marine & Heavy Engineering QHSE Family Day.

Regards,
Saefullah Ramly
Exhibition Team

Xiaojie said...

Naughty, naughty girl baby ashue !

baby ashue said...

Kalo "dia" bagus y ilmu dia ckup murah? Program shari suntuk,dr pg sampai ptg.. Sampai hilang suara,mintk payment rm4k(dah kira discount da tu,tu pun nk byr rm2k je) pun x berbayar smpai skrg..
Itu Program thn lepas tau..
Syape? No komen..

Ada lg bez,company gempak gler! Kt damansara,jalan dungun.bgnan sndri..kunun gempak la..pun smpai 2009 xbyr.. Bila la bngunan tu nk runtoh agaknye!

Alamax! Terlebih suda..
Tet!

mr.khairul said...

baby ashue ada blog tak?

jebat derhaka said...

nurdaniella...jgn menunggu peluang....usaha tu yg penting....yg bulat xdatang bergolek...yg pipih xterbang melayang...and bro...tahniah...harap luka terubat...sedikit sebanyak semangat kental xhilang biar apa pun orang kata...biar apapun penganiayan diterima..yg penting orang tahu bro ada pendirian dan ada pegangan...teruskan usaha...bukan sehari diambil air membentuk batu di gua...

jebat derhaka said...

baby ashue pandai berkias...biasalah skali lagi la kerja manusia oportunist...ni mesti bila nak jalan projek bukan main lagi hari2 call berjumpa meeting segala kan?
bila dah siap projek.....erm...errr...erkk....tu mesti bunyik bila pihak bro mintak payment kan?
YG MUNGKIR JANJI BILA BUAT PERJANJIAN...MUNAFIK NAMANYA...roh mereka dimiliki neraka aikhirat kelak..wah 4 ribu untuk sehari?rasanya rate bro sejam je dah 2 ribu lebih utk corporate ye kan?

xiaojie said...

Thank you for the info baby ashue eventhough its upsetting and disappointing info.I understand what Tn Kamal is going through.

My brother faced similar situations when he first started his own business. He had trouble getting his payment cheques from big established organisations. One even threatened him,'.. if you want your cheque, you must contribute RMxxxx for our office function..'!!
This is just too much!
These inconsiderate, selfish, greedy organisations seem to forget that 'what goes around, comes around'. InsyaAllah there will be payback time.

jebat derhaka said...

wahai encik xiaojie...biasalah adat permainan dunia...bisnes ni ibarat lautan penuh hidupan...bisnes kecik kena ikut la kehendak bisnes besar....macam dalam laut...ikan kecikla yg slalu jadik mangsa ikan besar.....dalam bisnes x ada etika atau pegangan walau ada sekalipun hanya sedikit sahaja...bisnes berpegang pada undang2 rimba....siapa yg kuat...dia lah yg berkuasa...

Xiaojie said...

Dear jebat derhaka,
For your information, 'Xiaojie' means saudari. I'm a lady. From his experience, my brother doesn't deal with such organisations anymore. And Alhamdulillah, Allah is Just, now my brother's business is flourishing.
So I would say to Tn Kamal, just keep on doing what is right and stay on the right track.

jebat derhaka said...

maaf orang kampung...xreti bahasa banyak2 heheh...apa yg penting adalah kesabaran diri betul?selagi banyak sabar dalam almari...gunakan...good thins happen for those who wait...but not only wait la...usaha also musthave la

baby ashue said...

mr.khairul,zaman sy layan2 blog ni dah lepas lama da.. Dlu jgn kate blog,frenster,myspace,hi5,facebook..and tak lupe myportal.. Huh.. Malas nk update hari2..
Tp skrg sy rajin update fotopages..

Xpela,skrg ni ckup lah sy enterframe kt blog org je.

kamal fnd said...

Gini ceritanya ek:-

Kursus amali dan praktikal taktikal operasi tu ek? 830am sampai 430pm bergelumang peluh and lumpur tu ek? yang pakai gas pemedih mata tu ek? yang kemudiannya kena potong jadi 2000 tu ek?

huhuhu...sodih!!

baby ashue said...

fuyoo,br nk doa bgnan runtuh,hari ni dah dpt sms cek dah siap.
Mulut sape la yg gampang sgt ni..

Eh,sape tak byr hutang bkn kene byr kt mahsyar ker?
Hongeh nk menjinjing 2k g byr hutang..

Mane AKAK?
Pakar ayat2 alquran n hadith, kongsi cket.

jebat derhaka said...

hahahaha baby ashue...memang kekadang orang yg berhutang nie kena cakap lebih kurang gamaknya baru nye reti bahasa....mungkin dia berfikir balik...sok lusa kat masahr nak cari orang amatla ramai meratur...penat bawak guni nye lagi waduh....baru dia tau....

akak said...

Assalamu'alaikum.

Akak tak naklah perasan (pakar ayat2 Quran dan Hadith?!!!)tapi ada orang cari akak ke?
Akak tak pakar apa2 tapi kena buka kitab juga macam orang lain. Kali ni akak tak sempat buat rujukan.

Dalam bab hutang nilah, bukan setakat kena jinjing 2k kat akhirat nanti, sebaliknya 2k tu mungkin dah jadi sebesar gunung..terlarat ke mereka nak junjung?
Pulak tu kalau pemilik sebenar kata..'maaflah. di akhirat ni kami dah tak perlu 2k tu. kami dah dapat ganti yang jauh lebih baik. jadi silalah bawa gunung 2k tu ke mahkamahNYA untuk dijatuh hukum..'

Bab hutang ni jangan main2. Bila sampai masa kita dipanggil nanti, roh kita tak dapat balik selagi hutang tak settle. (betul ke ustaz dan ustazah? tolong betulkan kalau akak tersilap). So, jangan cari jalan untuk buat hutang tapi cari jalan untuk mengelak dan menyelesaikan hutang. Bacalah doa-doa khusus untuk memudahkan membayar hutang.Itu baru hutang sesama manusia. Hutang kita kepada Al-Khaliq bagaimana ?

Wallahu'alam.

yang merindui kedua-dua Al-Haram....

Xiaojie said...

Baby ashue, you're a funny, cunning (and sarcastic)young lady! But you've got feelings too. You're okay. I suppose Kamal Laoshi has been mentoring you well.
All the best!

mr.khairul said...

Pernah juga mengikuti ceramah tuan beberapa kali..
Ya memang tak membosankan..
Dan saya berkesempatan singgah ke terowong keganasan tuan di picc tidak lama dahulu.. Menarik.
Boleh tahu dimana boleh saya ikuti terowong keganasan tu lagi.
Teringin bawa keluarga bersama.

??: baby ashue staf tn.kamal ke?

baby ashue said...

Salah tu mr.khairul.
I bukan staf en.kamal,tp dia staf i..
Kahkahkah...

Nape mr.khairul tnye? Mesti pelik cmane i th byk bnda pasal tn.punya blog ni..
Jawapannya senang je.sebab i ni EXTERNAL DRIVE dia..
Huahaha..

baby ashue said...

Oh,nk tgk tunnel tu ek? coming soon.
Tp masuk berbayar boleh?

Kalau tgk PGL kt istana budaya bley byr sampai rm250 utk satu ticket.. Xbez mane pun kann..
Tp tunnel ni xde la sampai rm250.. Melampau la pulak..

Deal?
Mai or poomai?

DeeN said...

Pekerja adalah aset.
Bos dikira aset gak tak?
Haha.

Apapun, tanpa pekerja, tiadalah organisasi. Tanpa bos, organisasi cacamerba!

akak said...

Assalamu'alaikum.
Baby Ashue dan lain-lain, rujukan terbaru akak:
Surah An-Naba'.
Surah ni cukup sebagai panduan bagi kita semua supaya tidak termasuk dalam golongan yang engkar. Bacalah terjemahannya.

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis