Sunday, August 2, 2009

KUDA

Ada banyak jenis kuda; padi, kepang, lumba, sarkas dan pastinya kuda kayu. Yang menjadi masalahnya ialah kuda kuda ni semuanya ada bertuan. Istilahnya yang mudah- tak bebas merdeka. Yang pasti bila dicemeti atau digosok, berlarilah ianya ke sana sini. Suruh berhenti, berhenti. Belok, beloklah dia. Lari, larilah dia. Maklumlah, sudah resmi sahaya!

Barangkali kuda juga boleh berfikir. Tapi perlu apa berfikir? Makannya dah tersedia, bangsalnya pun ada. Janji jerami dan batu garam tersedia, sang kuda sentiasa bersedia. Dan inilah masalahnya…

Eh, tak pernahkah kuda terfikir bagaimana Tuannya sahaja yang bergaya? Atau bagaimana hanya Tuannya yang kaya? Bahkan, bila sahaja cacat dan cela atau patah kakinya, kuda “direhatkan” untuk selamanya?

BAM!! BAM!! dan kuda juga yang tersungkur sedangkan Tuannya masih boleh balik berdengkur. Eh, kan dulu dia sayang kuda ini? Bagaimana mungkin dia boleh syahdu berdengkur? Kau kan kudanya sahaja!! Bila habis keperluan dan mencapai tujuan Tuanmu, kau hanya si polan dan bukannya taulan! Peduli apa denganmu kerana yang penting aku!!!!

Lebih baik kau jadi nangka atau durian sahaja!

Merdeka! Merdeka! Merdeka!


ISTIMEWA JEJAK MERDEKA:

Leaflet No. 1750, 'Qualifications of a High Ranking Leader' (Illustration courtesy of Lee Richards)


Leaflet No. 1750 depicts caricatures of a Communist leader on the front and a Communist fighter on the back. The leader has a ferocious face, the fighter big ears and a very thin waist. The text is:

QUALIFICATIONS OF A HIGH RANKING LEADER








1. Big eyes: able to supervise all the movement of his subordinates.

2. Small ears: so that will not be able to listen to the complaints and protests of subordinates.

3. Big mouth: to use for issuing orders the whole day long, telling lies about peace and equality, and to eat and drink voraciously

4. Small chest: to reduce his chance of being a target and, to avoid being shot by guns and bullets.

5. Big stomach: in order to have the capacity for good food and precious health supplements.

6. Slim little hands: convenient to loosen tight belt

7. Big buttocks: For just sitting all day long doing nothing while the comrades laboriously work the whole day carrying food supplies and collecting donations.


QUALIFICATIONS OF A MODEL FIGHTER








1. Blind Eyes: so that he won't be able to see his higher ranking leader's mistakes and bad habits.

2. Big Ears: to hear a whole bunch of propaganda and lies and to obey unreasonable orders.

3. No Mouth: so that he can't gossip secretly or be able to eat.

4. Big chest: in order to block gun shots to protect his superior.

5. Small stomach: to help lower food consumption, and to solve the problem of food shortages.

6. Rough hands: in order to do rough work.

7. Big feet: in order to walk up and down the jungle and streams.

6 comments:

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

Bang.. saya suka post ni... sinis sekali.. hehe..

akak said...

Reading between the lines...

Anonymous said...

Kuda dan keldai sama species tak? Bak kata pepatah bodoh macam keldai (stupid like donkey) ye ke Tn Kamal betul tak spelling tu? Lebih-lebih lagi jenis kuda-kuda yang Tn Kamal sebutkan tu. Memang tak berguna langsung. Kalau kuda hitam lain pula ceritanya, ganas xtentu arah. He, He, apalah kuda-kuda tu lupa daratan xperasan diperguna dan dperkuda. Sampai patah kaki xdpt diguna lagi, penamatnya dicampak ke Laut China selatan. Kalau dah hanyut ke Sabah dan S'wak dia orgpun xsudi nak kutip. Buang masa je.

zeqzeq said...

kuda yang ada ciri2 visi yang uniq..

jika tukar jadi kerbau boleh tak??dekat Kampung kerbau boleh diguna untuk membajak dan juga menunggang.

akak said...

Sorry. Perlu catat somewhere sblm terlupa apa yg dibaca tadi..
Ketua/pemimpin terlantik pemegang amanah. Kalau dah tak amanah, bgmana ye? Yg dipimpin biarkan saja, tutup sebelah mata atau make a change?
Pernah terbaca tentang soal jawab antara Imam Al-Ghazali dgn anak-anak muridnya. Salah satu soalan yg ditanya oleh Al-Ghazali,'..apa yang paling berat?' Ada yg jawab besi, gajah dll.
Al-Ghazali kata yg paling berat ialah amanah.
Rujuk Surah Al-Ahzab:72

nana said...

That's actually really cool!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

i feel your pain

i feel your pain
audrey & nurul hanis